У градској каси 2,25 милиона КМ мање

Весна Поповић
У градској каси 2,25 милиона КМ мање

Бањалука - Приједлогом ребаланса буџета града предвиђено је да износ у градској каси буде 131,69 милиона КМ, што је за 2,25 милиона КМ мање у односу на нацрт.

У приједлогу, који ће одборници Скупштине града разматрати 29. јула, наведено је да су кориговане ставке на позицији грантова.

Нацртом ребаланса буџета ова средства била су планирана у износу од 3,5 милиона КМ, од чега се износ од 3,2 милиона КМ односио на очекивана средства из Фонда солидарности.

- Имајући у виду да је Министарство финансија РС у међувремену дало препоруку да се средства из овог Фонда не планирају у оквиру редовних буџетских средстава, извршено је у приједлогу ребаланса смањење плана ових прихода - објашњено је у приједлогу.

У приједлогу стоји да су порески приходи од пореза на лична примања, самосталне дјелатности, на имовину и од индиректних пореза у 2014. планирани у износу од 72,14 милиона КМ, док се ребалансом буџета предвиђа износ од 71 милион КМ.

- У првих шест мјесеци по овом основу је прикупљено 30 милиона КМ или 41,6 одсто у односу на план за 2014 - речено је у приједлогу.

Непорески приходи су пројектовани буџетом за ову годину у износу од 43,59 милиона КМ, док су у првих шест мјесеци реализовани у проценту од 39 одсто у односу на план. Приједлогом ребаланса предвиђено је повећање ове ставке на 43,91 милион КМ. Расходи за лична примања у приједлогу су повећани за 105.900 КМ или 0,29 одсто у односу на првобитни план. Расходи по основу коришћења робе и услуга су приједлогом ребаланса смањени са 29,3 милиона КМ на 28,4 милиона КМ. Слично је и са издацима за нефинансијску имовину, који су приједлогом смањени са 18,4 милиона КМ на 16,9 милиона КМ.

Одборник СДС-а Миленко Јаћимовић је рекао да је смањење било неминовно, јер Градска управа средства из Фонда солидарности РС није могла да уврсти као приходе у приједлог ребаланса.

- Знатно су смањена издавања за инфраструктуру и спорт, а нису повећана средства за субвенције за запошљавање и самозапошљавање - додао је Јаћимовић.

Задуживање

У приједлогу ребаланса буџета примици од задуживања су увећани за 2,79 милиона КМ те нови план за 2014. годину износи 6,79 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана