У Удружењу ампутираца УДАС огорчени: Паркинг мјесто за пола аутомобила!?

Невена Бунић
У Удружењу ампутираца УДАС огорчени: Паркинг мјесто за пола аутомобила!?

Стуб јавне расвјете заузима већи дио паркинг мјеста намијењеног за аутомобиле особа са инвалидитетом у улици Др Младена Стојановића, тако да је онемогућено паркирање.

На ову трагикомичну ситуацију реаговали су из Организације ампутираца УДАС.

- Не разумијем како би било ко могао да паркира возило на том мјесту због стуба. Осуђујемо овај крајње понижавајући начин обиљежавања паркинг простора за возила лица са инвалидитетом. Нажалост, сличних случајева има још. Скоро смо на паркингу испред једног тржног центра наишли на прецртан знак за паркирање за особе са инвалидитетом. Надамо се да ће спорно мјесто у улици Др Младена Стојановића бити ријешено, односно да ће бити обављено правилно означавање у складу са законом - рекао је предсједник Управног одбора УДАС-а Синиша Тодоровић.

Додао је да се права лица са инвалидитетом у саобраћају крше на сваком кораку, нарочито на паркинзима испред тржних центара.

- То раде појединци, јер на тим мјестима нема санкција, односно "паук" служба нема надлежност да их казни. Друга ствар односи се на возаче који често користе разноразне картице и обиљежја за лица са инвалидитетом, која су неважећа. Право паркинга на та мјеста имају само особе које посједују "знак приступачности" - објаснио је Тодоровић.

Грађани које смо затекли у улици гдје се налази спорно паркиралиште кажу да је ова бесмислица срамота за град.

- Више пута у току дана пролазим овуда и сваки пут останем у чуду. Не знам који паметњаковићи су ово обиљежили, али надам се да ће убрзо бити уклоњене ознаке - казао је становник Росуља Иван Петровић.

У Одсјеку за саобраћај Градске управе тврде да они нису обиљежили спорно мјесто.

- Паркинг мјеста која су намијењена за возила која су означена "знаком приступачности", односно за паркирање возила којима управљају инвалидна лица, а која је Одсјек обиљежио, су жуте боје, један метар шира, да би се омогућио лакши улаз или излаз инвалидних лица и означена су и саобраћајним знаком - казао је шеф поменутог одсјека Славко Давидовић.

Ништа од нулте зоне

Становници у улици Краља Петра Првог Карађорђевића траже да ова улица буде нулта зона, јер од силне гужве немају гдје да паркирају возило.

- У поменутој улици је уведена наплата паркирања управо због регулисаног коришћења расположивог паркинг простора, а станари су добили повлаштене карте за паркирања, чија цијена је више него симболична 50 КМ годишње. Увођењем нулте зоне станари би изгубили право на повлаштену станарску карту за паркирање - навели су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана