Топли радијатори у борачким зградама

Сања Амиџић
Топли радијатори у борачким зградама

Бањалука - Станари борачких зграда у насељу Ада ове зиме требало би да имају топле радијаторе, јер је градска власт планирала да позајми 150.000 марака за куповину лож-уља "Топлани", којој ће препустити и управљање котловницом.

Према плану градских власти, "Топлана" би за поменути новац требало да набави екстра лако лож-уље, које ће покренути котловницу, а станари ће мјесечне рачуне плаћати овом предузећу по истим или чак нижим цијенама у односу на оне из редовног цјеновника.

Вршилац дужности начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић каже да су одлуком обухваћене четири новоизграђене стамбене зграде са укупно 284 стана.

- Ове зграде, које су изграђене прије неколико година, дате су на коришћење породицама погинулих бораца Војске РС и ратним војним инвалидима, с тим да они могу те станове и откупити. Градска власт настоји да бар привремено ријеши проблем гријања у тим објектима тако што ће дати позајмицу "Топлани" да набави гориво, а станари ће плаћати редовно рачуне - објаснио је Кесеровић.

Додао је да ће цијена гријања бити утврђена уговором које ће станари склопити са "Топланом", а према приједлогу одлуке она не може бити већа од тренутног цјеновника који има то предузеће.

Одлуке о свему овом биће донесена на наредној сједници Скупштине града која је заказана за 27. септембар.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Саша Мићић рекао је да су станари ових зграда претходне зиме имали доста проблема са гријањем и да је овакво рјешење позитивно за све.

- У тим зградама живи доста инвалида који су се углавном гријали на струју, а поједини су морали и да цијепају дрва да би угријали своје станове, па ће ово рјешење свима добро доћи - казао је Мићић.

Уговор

Предузеће "Топлана" право на управљање, коришћење и одржавање котловнице и топловодне мреже у борачким зградама требало би да добије на три године.

Према ријечима Кесеровића, трајно рјешење је да станари формирају заједницу етажних власника, која би у будућности преузела управљање над котловницом, како је то првобитно и предвиђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана