Технички проблеми препрека за бесплатне родне листове

nezavisne.com
Технички проблеми препрека за бесплатне родне листове

Бањалука - Иако основци и средњошколци који завршавају школу не плаћају родне листове који су им потребни за упис на даље школовање, родитељи за првачиће још морају плаћати овај документ.

Родитељи сматрају да и првачићи треба да добијају бесплатне родне листове, што би им олакшало, посебно онима који имају више дјеце, упис у школу, а у Одјељењу за општу управу објашњавају да издавање бесплатних извода из матичне књиге рођених за дјецу која се уписују у први разред основне школе постоје одређени технички проблеми.

Мајка првачића из Бањалуке каже да је извадила родне листове за дјевојчице близнакиње које на јесен крећу у школу и платила их 10 КМ.

"Не би ми то ништа било спорно да нисам чула да су ученици који завршавају основну и средњу школу ослобођени плаћања истих, односно да им то град финансира. Логично је да се то плаћа и првачићима, јер је по закону основно образовање обавезно", рекла је ова мајка.

У Одјељењу за општу управу кажу да би се могло размотрити да и дјеца која уписују први разред добију бесплатне изводе из матичних књига рођених, али да је то технички теже извести.

"Подјелу родних листова за основце који завршавају девети разред и средњошколцима који завршавају школу обављамо преко директора школа. То су дјеца која су већ уписала школу и знамо гдје се налазе, а ми у случају првачића не знамо гдје ће, а ни када ће бити уписани", објаснила је Сања Павловић, начелница Одјељења за општу управу.

У том случају би, каже Павловићева, морали обавезати родитеље да лично дођу преузимати изводе из матичне књиге с личном картом у Градској управи или у некој од мјесних канцеларија.

"Неизводиво је да родне листове дајемо наслијепо директорима школа, јер не знамо гдје ће ко уписивати дјецу. Дешава се да се родитељи, иако живе у једној мјесној заједници, опредјељују да упишу дјецу у друге школе, због чега имамо велике техничке препреке да бисмо достављали родне листове за првачиће", појаснила је Павловићева.

Драган Бањац, начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, сматра да и првачићи треба да добијају бесплатне родне листове, али да за то постоје технички проблеми.

"У овом моменту немамо тачан број дјеце која ће уписана први разред у једној години, јер дјеца мијењају уписна подручја, селе се и нису још у систему школовања, тако да немамо коме уручити родне листове", појаснио је Бањац.

Додао је да за основце и средњошколце завршних разреда већ имају податке из школа.

"Било би теже, али ако би се то технички унаприједило и ако ријешимо проблем која су то дјеца и коју ће школу уписати, то би било изводиво", истакао је Бањац.

Додао је да би ово олакшало родитељима да не морају плаћати родне листове, посебно за оне који имају више дјеце која се уписују у први разред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана