ТОП дужан 18 милиона КМ

Маријана Миљић
ТОП дужан 18 милиона КМ

Бањалука - Потраживања повјерилаца Творнице опекарских производа (ТОП) из Бањалуке износе 18,23 милиона марака.

Коначан списак повјерилаца и износ њихових потраживања утврдио је Окружни привредни суд у Бањалуци који је дао и зелено свјетло за процес реструктурирања овог предузећа који би ово предузеће требало да подигне на ноге.

Највећи износ новца од ТОП-а потражују разлучни повјериоци Рајфајзен банка Сарајево 15,66 милиона и Нова банка Бањалука 212.528 марака.

Међу осталим категоријама повјерилаца највећи износ потражује "Електрокрајина" Бањалука - 249.070 марака. ТОП дугује Граду Бањалука 101.923, фирмама "Хаџирић Дадо" Котор Варош 55.646, "Нискоградња Марјановић" Приједор 52.775, "Пепласт" Оџак 27.000 и "Медекс-пром" Шипово 23.422 марке, док су неплаћени рачуни бањалучког "Водовода" достигли 13.743 марке.

У судском рјешењу наведени су и рокови измирења дуга према повјериоцима у ратама. Представници ТОП-а дужни су да редовно обавјештавају повјериоце о намирењу дуга све док не исплате и посљедњу марку дуговања.

Повјереник Алекса Њежић рекао је да ће дуг према стечајним повјериоцима бити измирен у осам рата, док ће разлучни повјериоци бити намирени продајом имовине предузећа.

- Дуг према разлучним повјериоцима биће измирен тек након испуњења свих обавеза према стечајним повјериоцима  - казао је Њежић и додао да ово предузеће тренутно ради, али да има потешкоћа у пословању и да би продајом могло опстати.

За план реструктурирања ТОП-а гласало је 87,50 одсто повјерилаца, а против 12,50 одсто. Захтјев за реструктурирање ТОП-а поднесен је почетком новембра прошле године. Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључивање споразума са повјериоцима о начину намирења њихових потраживања да би фирма избјегла стечај и постала ликвидна.

ТОП је приватизован 2004. године, а посједује дугу традицију производње опекарских производа заступљених у станоградњи  и другим грађевинским објектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана