Стручњаци смањују минусе у пословању јавног предузећа Аквана

Весна Поповић
Стручњаци смањују минусе у пословању јавног предузећа Аквана

Бањалука - Будућност јавног предузећа "Аквана" требало би да буде позната у наредних неколико мјесеци јер је планирано реструктурирање и промјене у организацији пословања како би било спријечено даље нагомилавање финансијског губитка, који тренутно износи 9,5 милиона КМ.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да би смјернице за рјешавање проблема у овом предузећу требало да дају једна консултантска фирма и два стручњака из области угоститељства из БиХ и Словеније које ће град ангажовати за тај задатак.

- Потражићемо мишљење стручњака ван система како бисмо добили оптимално рјешење за нови организациони облик "Акване." У наредних неколико мјесеци очекујемо да би та процјена могла бити готова са сетом мјера које бисмо могли подузети како би "Аквана" боље пословала - рекао је Радојичић и додао да ће консултанти бити плаћени из донација које град треба да добије.

Објаснио је да стручњаци треба да дају препоруку на који начин може да буде реорганизована угоститељска дјелатност која постоји у склопу тог предузећа.

- Осим тога, треба да видимо шта би требало да буде урађено у вези са спортским садржајима, да ли треба да их објединимо са осталим садржајима такве врсте у велики спортски центар или нешто друго - рекао је Радојичић.

Додао је да морају узети у обзир трошкове Градског олимпијског базена (ГОБ) који ради у склопу тог предузећа.

- Олимпијски базен је огроман потрошач топлотне и електричне енергије, као и воде. Са те стране није самоодржив. Он не би могао опстати без суфинансирања града и ми за те трошкове годишње из буџета издвајамо око 800.000 КМ - рекао је Радојичић.

Додао је да је тешко очекивати да "Аквана" само од отворених базена буде профитабилно предузеће.

- Финансијски резултат у том дијелу зависи од временских прилика и љетне сезоне за коју не знамо хоће ли бити исплатива или не и хоће ли трајати један мјесец или четири - рекао је Радојичић.

Јавно предузеће "Аквана" је 2016. годину завршило са акумулираним губитком од 9,5 милиона КМ, а директор овог предузећа Ведран Митровић је потврдио да су и у 2017. години пословали са минусом. Казао је да је реорганизација овог јавног предузећа већ покренута те да се нада да ће тај процес бити завршен до краја ове године.

- Затворили смо 13. априла ресторан у згради МУП-а јер је пословао са губитком - рекао је Митровић.

Смањен број радника

Ведран Митровић је рекао да је у односу на 2017. годину смањен број запослених у предузећу "Аквана".

- Лани смо имали 94 радника и тај број је тренутно смањен на 88. До краја године он ће највјероватније износити 86 - казао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана