Смрад се више неће ширити са депоније у Рамићима

Јасмина Перишић
Смрад се више неће ширити са депоније у Рамићима

Бањалука - Изградњом система за спаљивање депонијских гасова те санитарне ћелије осавремењена је депонија у Рамићима тако да се околином више нећи ширити смрад отпада.

Нова савремена постројења депоније, у која је уложено 2,84 милиона евра из ИПА фондова Европске уније, у функцију су пустили министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

- Ово је најсавременија депонија у РС и БиХ, изграђена по свим европским стандардима. Обезбијеђени су пречистач отпадних вода и бакља за спаљивање депонијских гасова. Већ су санирани постојећи капацитети у оквиру овог пројекта изградњом санитарних ћелија - рекла је Голићева.

Истакла је да у Рамиће отпад, поред оног из Бањалуке, довозе из још седам општина, у којима укупно има око 400.000 становника.

- Пуштањем у рад овог постројења биће елиминисане све честице које загађују ваздух и непријатан мирис који је долазио са ове депоније биће елиминисан. Ово не би било могуће без пријатеља из Европске уније. Много нам је помогла шведска агенција за међународну кооперацију и развој "Сида" - истакла је Голићева.

Вигемарк је изјавио да је депонија у Рамићима најмодернији објекат за управљање отпадом који је изграђен у партнерству Бањалуке, седам јединица локалне самоуправе, Европске уније и Свјетске банке.

- Није ријеч само о модернизацији депоније, већ ово са собом повлачи и радна мјеста. Отпад може бити ресурс и извор богатства јер би могао бити рециклиран и да се тако обезбиједе радна мјеста. У мом Гетеборгу са пола милиона становника сва енергија се производи искључиво од оваквог отпада - казао је Вигемарк.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је истакао да "Деп-от" има регионални значај.

- Дуги низ година улажу се значајна средства на модернизацији овог предузећа. Сваки пут је резултат модерније и боље. Захвални смо нашем партнеру Европској унији, Влади РС, локалним заједницама као и Свјетској банци као имплементаторима пројекта. Треба размишљати и о будућим пројектима као што су разлагање отпада и рециклажа, што су европски стандарди, али и наше потребе - рекао је Радојичић.

Директор предузећа "Деп-от" Ново Грујић истакао је да је овим пројектом Европа дошла у Бањалуку.

- Ових дана смо од Фонда за заштиту животне средине добили и 180.000 КМ те је потписан споразум и за изградњу хале за прераду отпада - казао је Грујић и додао да на ову депонију годишње буде довезено око 110.000 тона отпада.

Позитивно пословање

Директор предузећа "Де­п-от" рекао је да је ово предузеће прошле године позитивно пословало.

- Остварена је добит од 270.000 КМ. Кредитно смо задужени из ранијег периода код Свјетске банке седам милиона КМ. Редовно плаћамо рате које износе око 750.000 КМ на годишњем нивоу - истакао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана