Саобраћајни колапс угрожава ученике због паркинга код ОШ Георги Стојков Раковски

Милош Васиљевић
Саобраћајни колапс угрожава ученике због паркинга код ОШ Георги Стојков Раковски

Бањалука - Пренатрпани постојећи паркинзи и саобраћајна гужва у Равногорској улици представљају велику опасност за ученике основне школе "Георги Стојков Раковски" који морају да се провлаче између аутомобила да би дошли до школе.

Забринути родитељи, али и руководство школе, траже рјешење проблема саобраћајног колапса, с обзиром на то да су родитељи принуђени да своја возила паркирају на паркинг и уз улицу поред школског дворишта, па се дјеца свакодневно нађу између аутомобила који су привремено заустављени.

Директор школе Душан Мишљеновић се нада да ће у догледно вријеме доћи до конкретног рјешења овог горућег проблема.

- Прво рјешење, предвиђено регулационим планом је да зауставна трака буде у улици Драгише Васића, будући да има простора, а друго рјешење је да буде направљен нови улаз, тако што ће се физичким препрекама пола школског дворишта одвоји па да аутомобили и улаз за дјецу не буду везани - истиче Мишљеновић.

Са овим сложеним проблемом упознати су и у мјесној заједници Нова варош.

Предсједник Комисије за комунална питања и питања саобраћаја у мјесној заједници Љубиша Гаврановић вјерује да ће овај кључни проблем за мјештане бити брзо ријешен.

- Велике саобраћајне гужве свакодневна су опасност и може да дође до повреде дјеце због пребукираног саобраћаја око школе. Првобитна замисао била је да се аутомобилима улази на велико школско двориште, али родитељи су у анкети рекли да не желе да се у дворишту мијешају дјеца и родитељи - казао је Гаврановић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да за пролаз возила неће бити отворено двориште школе.

- Тек то би направило велики проблем, други возачи би то могли користи као пречицу, чиме би била угрожена безбједност ђака - казао је Сандић.

Навео је да у близни школе има неколико паркинга гдје родитељи могу накратко оставити возила и прошетати се до школе да оставе или сачекају своје дијете.

Родитељи су забринути када је безбједност дјеце у питању. Једни апелују да се дјеца не довозе аутомобилима него да родитељи дођу пјешке са њима и да тако буду избјегнуте гужве, док други кажу да су приморани да малишане довозе аутомобилима.

- У посљедње вријеме ситуација је за нијансу боља, али ово је још опасно. Морамо да отворимо четворо очију, јер долазак до школе некада може бити кобан - истакао је родитељ Свето Врховац.

Мјесна заједница

Савјет мјесне заједнице Нова варош обраћао се Градској управи са захтјевом да ријеши проблем саобраћајних гужви око школе. Саобраћај је преусмјерен, али то није дало резултат и гужве су и даље присутне.

У МЗ кажу и да школа треба да отвори главна врата за улазак ученицима који пјешке долазе, јер тренутно улазе на споредни улаз, који је на истој страни гдје се ствара саобраћајна гужва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана