Са матуре пред матичара

Јасмина Перишић
Са матуре пред матичара

Бањалука - У новинским рубрикама "Из матичног уреда" често се може видјети да је међу вјенчанима матуранткиња неке бањалучке средње школе. Практично из ђачких клупа, односно са матура, дјевојке одлазе пред матичара!

Статистике показују да је велики број дјевојака које у брак ступају када довољно сазру за брак, у касним двадесетим и средином тридесетих година. У посљедње двије године било је и шест дјевојака које су судбоносно "да" рекле док су још биле у ђачким клупама, али са навршених 18 година живота.

Шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања у Градској управи Диана Џаја-Јокић рекла је да су то подаци који подразумијевају уже подручје града, те да је могуће да је у руралним срединама ситуација другачија и да је оваквих бракова било и више.

- Од 1.300 бракова колико је склопљено на подручју града у посљедње двије године, шест младенки је тек стасало за пунољетство, односно имале су неколико мјесеци више од 18 година. О себи су углавном давале податке да су незапослени фризери, трговци, домаћице и слично. Протеклог викенда удала се и једна матуранткиња - казала је Џаја-Јокић.

Додала је да није склопљен ниједан брак у којем је једно од партнера малољетно лице.

- За закључење брака малољетника није довољна само сагласност родитеља. То је регулисано чланом 36. Породичног закона. У брак не могу ступити малољетна лица, осим ако то суд не дозволи. Они морају имати навршених 16 година, морају бити тјелесно и душевно способни за права и дужности које произлазе из брака. Прије доношења одлуке, суд обавезно прибавља мишљење органа старатељства - рекла је Џаја-Јокић.

Двадесетогодишња Ивана Мирковић каже да је бурму на прст ставила одмах послије школе.

- Удала сам се искључиво из љубави. Дуго сам се забављала са садашњим мужем, који је од мене старији девет година и када ме је запросио за 18. рођендан, радо сам пристала. Нисам морала, али сам се удала. Данас имам дивну породицу и ни за чим не жалим - испричала је Ивана Мирковић.

Социолог Биљана Милошевић рекла је да је више разлога због којих дјевојке ступају рано у брак.

- Не може се генерализовати, али најчешћи разлози су непланирана трудноћа или брак из интереса, када је, на примјер, дјевојка у тешкој егзистенцијалној ситуацији па браком види излаз из сиромаштва. Има и хировитих дјевојака који желе што прије да виде другу страну живота, а такви бракови најчешће завршавају разводом, мада тако не мора да буде - објаснила је Милошевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана