Ревија аутомобила непролазног шарма очарала Бањалучане

Јасмина Перишић
Ревија аутомобила непролазног шарма очарала Бањалучане

Бањалука - Вријеме као да је стало за савршено очуване времешне аутомобиле, који су се поносно шепурили протеклог викенда на Тргу Крајине на 15. међународном олдтајмер скупу.

Манифестација, која је одржана у организацији Олдтајмер клуба "Ветеран" и Ауто-мото друштва "Бањалука", окупила је око 120 учесника, који су посјетиоцима приказали љепоту старих и савршено очуваних четвороточкаша. 

Многи посјетиоци ове манифестације нису пропустили прилику да се фотографишу поред неког од "старих љепотана", које су власници довезли из различитих крајева БиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Италије.

Црвени "мерцедес Руди" из 1978, блистао је међу бројним кабриолетима. Његов власник Италијан Енрико Парадисо, који тренутно живи у Сарајеву, каже да му овај аутомобил сваки пут, кад га угледа, измами осмијех на лице.

- О свом мезимцу причам као о живом створењу, јер је за мене од непроцјењиве вриједности. Он има душу и име као што га имају људи, јахте, виле и авиони. Зове се Руди 560 СЛ, има 5.600 кубика и 260 коњских снага. Овакви четвороточкаши нису за свакодневну вожњу. Они служе за изложбе, градске вожње и то једном седмично по лијепом времену, те романтичне излете, јер привлаче жене - кроз смијех каже Парадисо.

Седамдесетогодишњи Слободан Ћубела из Ливна, који је пензију зарадио у Њемачкој, страствени је колекционар аутомобила. Пасија према олдтајмерима, како каже, испуњава му пензионерске дане.

- Већ десет година сам колекционар лијепих и добрих аутомобила. Имам их седам, од којих су три олдтајмери. У млађим данима сам волио брза аута, а сад, кад сам у пензији, уживам у лаганијој вожњи, за коју је убједљиво најбољи избор олдтајмер - прича Ћубела.

На скуп је дошао у свом "импала СС шевролету" из 1964. године, дугом скоро шест метара.

- "Шевролет" сам добио од сина за 70. рођендан. Посједујем и "фијата 132" из 1976, "ZX нисана" из 1987, и BMV М5 из 1992, који ће за коју годину постати олдтајмер. Поносан сам и на свог "тркача" "масерати" из 2009. године. Поред аутомобила волим и моторе. Имам их три, а највреднији је "ревато" са три точка, који је коштао око 40.000 евра - казао је поносни власник, који је и члан Олдтајмер клуба "Ливно".

На колекцију својих олдтајмера гледа као на добру инвестицију за улагање.

- Не продајем своје аутомобиле, али сматрам да уколико неко има могућности а не зна у шта би улагао новац, олдтајмер је дефинитивно прави избор - савјетује Ћубела.

"Ветеран"

Предсједник Олдтајмер клуба "Ветеран" Свјетлан Савић, каже да је је скуп олдтајмера трајао два дана, те да је одржан захваљујући појединим спонзорима.

- Градска управа ни ове године није препознала да је скуп олдтајмера догађај од интереса за град - рекао је Савић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана