Ремонт Еко-топлане завршен, креће модернизација

Анита Јанковић-Речевић
Ремонт Еко-топлане завршен, креће модернизација

Бањалука - Предузеће “Еко-топлане” Бањалука увелико ради на санацији дистрибутивне мреже, као и модернизацији система управљања како би што спремније ушло у наредну гријну сезону.

До сада је завршен ремонт свих подстаница које су у систему одржавања, а замијењени су разводни електроормари с комплетном опремом у десет подстаница.

Укупно је испитано девет траса на водопропусност, а на седам су утврђена оштећења и констатовани губици, те су цјевоводи поправљени.

Овим интервенцијама су превентивно избјегнути кварови и прекиди у снабдијевању корисника у току гријне сезоне на најкритичнијим мјестима.

Такође, реконструисане су три подстанице које су временски дотрајале, а до почетка сезоне гријања биће завршена реконструкција још двије.

Планирано је и санирање квара на магистралном вреловоду “Врбас” на Булевару војводе Степе Степановића, а од половине овог мјесеца креће се у нови циклус радова, гдје ће фокус бити на подстаницама.

Од укупно 340, планирана је модернизација 34 подстанице највеће снаге које обухватају 27 одсто укупног протока мрежне воде и постављање новог СЦАДА система управљања.

Модернизација обухвата потпуну замјену примарног дијела подстанице и успостављање аутоматске контроле управљања на основу спољне температуре и потреба корисника.

Уз пројекат модернизације планирана је и набавка специјализованог софтвера за оптимизацију, планирање и управљање системима даљинског гријања, а укупна вриједност инвестиције је око 1,5 милиона КМ.

Када је ријеч о радовима на производним објектима, извршена је санација главне вреловодно-пумпне станице, гдје је омогућено потпуно одвајање сваког магистралног вреловода од система на безбједан начин, а с циљем правовременог откривања и отклањања кварова на дистрибутивној мрежи.

Уз то, извршен је и редован ремонт еко-топлане, рејонских котловница “Старчевица” и “Космос” као и редован ремонт котлова на мазут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана