Расте свијест за образовање дјеце са потешкоћама

Невена Бунић
Расте свијест за образовање дјеце са потешкоћама

Бањалука - Број дјеце са психофизичким сметњама, која бораве у центру "Заштити ме", повећава се из године у годину, а с тим и ниво услуге и разноликост активности којима се баве.

Центар функционише као основна и средња школа и као интернат за дјецу са оштећењем интелектуалног функционисања и као такав јединствен је у Републици Српској. Тренутно у основну школу иде 14 ђака са лакшим интелектуалним потешкоћама, док 79 ученика са умјереним и тежим интелектуалним потешкоћама похађа такозване нивое образовања. Имају и 69 средњошколаца распоређених у смјерове зидар-молер, кувар, цвјећар-вртлар, фризер и кројач-конфекцијски шивач.

- Број наших корисника расте због тога што се код родитеља развија свијест да свом дјетету треба да омогуће образовање без обзира на његове сметње у психофизичком развоју. По завршетку стручног школовања трудимо се да им пронађемо и запослење - рекла је директорица овог центра Зорица Кузмановић-Василић.

Дјеца у центру имају све услуге, од хране, удобног смјештаја па до дефектолога, психолога и медицинске сестре. Имају и сензорну собу, савремени кабинет за музичку терапију, кабинет за асистивне технологије, као и пластенике.

- Ми смо једна велика породица. Наш радни дан траје 24 часа. Дјеца су веома мирна и послушна - казала је Кузмановић-Василић.

Организују низ активности и радионица и учествују у већини манифестација које се организују у граду.

- Приређујемо представе, различите прославе, идемо на путовања у иностранство, обиљежавамо све значајније датуме у вези са дјечјим правима. Наша дјеца иду на пливање, на спортска такмичења, недавно смо били и на шаховском првенству. Самим ученицима то значи много, јер већина њих долази из руралних подручја и никада нису присуствовали сличним догађајима - објаснила је Кузмановић-Василић.

У оквиру секција у центру ученици праве и храну - од кифлица до торти, праве предмете од керамике и те своје производе често и подијеле установама којима је то потребно. Недавно су били и у Дому за стара и изнемогла лица.

- Ова дјеца су пуна љубави и желе да је подијеле са другима. Наше је да их усмјеримо и омогућимо им да остваре свој пуни потенцијал - поручила је Кузмановић-Василић.

Зграда

Центар "Заштити ме" је 1999. године изграђен у Пољокановом парку, а зграда интерната 2002. године.

- Настали смо заједничким улагањем града и њемачке хуманитарне организације "Schutz minch", првенствено Маријане Шомерс. Центар је државна установа и финансира се као и све друге школе. Имамо велику подршку кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика - казала је Зорица Кузмановић-Василић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана