Пројекат укочио путаре

Јасмина Перишић
Пројекат укочио путаре

Бањалука - Санација клизишта и дијела магистралног пута Бањалука - Челинац, у насељу Ребровац, озваничен је крајем маја и од тада до данас ништа није урађено! Разлози, као и код моста у Чесми, мањкавости у пројекту.

У предузећу које изводи радове "Нискоградњи" кажу да је неопходно извршити корекције.

- Пројектант није предвидио да за постављање шипова односно дијелова темеља, треба направити насипну стазу у Врбасу којом би багер требало да дође и омогући њихово постављање. За то је потребно од 200.000 до 400.000 КМ - рекао је директор "Нискоградње" Љубомир Ћубић.

Из Путева РС кажу да су неопходни додатни припремни радови који нису били предвиђени основним уговором па да онда крене санација клизишта које годинама доноси блато и воду на коловоз и тако угрожава безбједност саобраћаја.

- Извођач радова нам је 30. маја када је и озваничен почетак радова, доставио допис у којем је образложио захтјев за  додатне радове. Одлуку о томе доносе надлежне институције Републике Српске и када она буде коначна, моћи ће се приступити санацији пута и клизишта у Ребровцу - рекли су из "Путева РС".

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић, каже да су мјештани забринути због тога што радови стоје.

- Убијеђен сам да ће предвиђени рок за завршетак радова а то је 15. септембар  бити пробијен. Клизиште је активно а  велику рупу испод пута поткопао је Врбас. Надамо се да ће радови што прије почети - казао је  Пејаковић.

Мјештани Аде и Ребровца кажу да су забринути за своју безбједност када пролазе том дионицом пута, а најтеже је пјешацима, који због урушеног тротоара ходају по даскама.

- Јако је лоше стање на том дијелу магистрале. Туда пролази свакодневно велики број возила и пјешака. Овима што пјешаче је ризичније из простог разлога што умјесто тротоаром ходају по даскама које су одмах изнад корита ријеке Врбас. Клизиште проради када су јаке кише. Магистрални пут сваки дан све више пропада и изгледа да треба да се деси трагедија како би радови почели - рекла је мјештанка Аде Драгана Билић.

Додала је да често пјешке пролази туда и сваки пут избјегава импровизовани тротоар од дасака.

- Радије идем саобраћајницом и ризикујем да ме удари ауто него да пропаднем кроз даске у Врбас. Стално се прича о санацији клизишта и пута а нико ништа конкретно не предузима. Само је питање дана када ће ту доћи до неке несреће, а тада ће бити касно - казала је Билићева.

Цијена

За санацију клизишта и дијела магистралног пута М4 Бањалука - Челинац, у насељу Ребровац, новац је обезбијеђен кредитом од Свјетске банке.

- Вриједност уговорених радова са ПДВ-ом износи нешто мање од 812.000 КМ - рекли су у "Путевима РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана