Прекопане путеве у Пријечанима нико не санира

Сања Амиџић
Прекопане путеве у Пријечанима нико не санира

Бањалука - Мјештани Пријечана већ дуже вријеме жале се да многа предузећа која изводе радове у овом насељу прекопавају саобраћајнице како би поставила цијеви, каблове или другу опрему, а када заврше посао, пут не врате у првобитно стање.

Како кажу, на овај начин уништавају саобраћајнице, што представља проблем возачима и пјешацима.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Младен Новаковић рекао је да прекопи постоје дуж цијеле главне,  Хиландарске улице, али и код споредних саобраћајница гдје је постављана разна опрема, од цијеви за воду до каблова.

- Када су радили главни водовод у Хиландарској улици, цијеви су пружане до главног шахта, од којег је даље ишао секундарни водовод. Свуда су по асфалту урађени прекопи који нису санирани више од двије године - казао је Новаковић и додао да су мјештани овог насеља дуго чекали да добију асфалт, а сада када су га коначно добили, имају проблем због тога што је уништен и послије радова није враћен у првобитно стање.

Према његовим ријечима, у току је постављање каблова једног од оператера приликом чега радници такође прекопавају пут. Новаковић је казао да су посљедњих дана санирана мјеста гдје је био подигнут асфалт, међутим, оно што су раније радили остало је уништено.

- Због тога инсистирам да предузећа која су изводила радове, а нису поправила иза себе оно што су уништила, то санирају како возачи и пјешаци не би имали проблема, посебно сада када иде зима и кад је клизаво - објаснио је он.

Начелник Одјељења за саобраћај Славиша Сандић рекао је да му је познато да су прекопаване саобраћајнице у Пријечанима, које касније нису саниране, и да то представља проблем.

- Дајемо рјешење да предузећа могу да прекопају пут с циљем извођења неких радова, али исто тако у рјешењу стоји да након завршетка посла саобраћајницу морају вратити у претходно стање. Рјешење просљеђујемо комуналној полицији која то касније контролише. Међутим, проблем настаје због тога што је казна коју треба да плате нижа од суме коју морају издвојити да би санирали прекоп, па на тај начин избјегавају да заврше тај посао - објаснио је Сандић.

Према његовим ријечима, једно од рјешења за овакве проблеме, који постоје и у другим насељима, јесте да се на мјестима гдје то буде могуће убудуће не прекопавају путеви, него да се подбуши асфалт.

"Водовод"

У предузећу "Водовод" су рекли да су све локације на којима је ова фирма израђивала секундарну водоводну мрежу у Пријечанима враћене у првобитно стање.

- Локације на којима то није урађено односе се на извођење индивидуалних прикључака. У овим ситуацијама потрошачи су дужни да припреме локацију и ураде све неопходне ископе. Након завршетка радова, они су у обавези да прекопе доведу у првобитно стање - казали су у "Водоводу" и додали да су у овим ситуација задужени за монтажне радове.

 Клизиште

Клизиште на обали ријеке Врбас на улазу у Пријечане још није санирано иако је почетком мјесеца утврђено да му је потребна хитна санација јер пријети главној саобраћајници у овом насељу.

- С обзиром на то да обала није санирана, сада је прорадило и клизиште. Врбас је пришао путу на неколико метара, а сада се види и потонуће асфалта које није безазлено - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана