Посебан превоз за ђаке из Пријечана

Весна Поповић
Посебан превоз за ђаке из Пријечана

Бањалука - За ученике из насеља Пријечани који похађају наставу у ОШ "Јован Дучић" у Залужанима од почетка идуће школске године биће организован ванлинијски аутобуски превоз.

Проблем је настао у вријеме мајских поплава када је уништен пјешачки висећи мост који повезује Пријечане и Залужане, а који је био најкраћи пут до школе за основце овог насеља.

Потврдили су то у Министарству просвјете и културе РС и додали да ће школа у Залужанима прилагодити распоред наставе како би сви ученици из Пријечана наставу похађали у једној смјени.

- Наредних дана биће изабран превозник за превоз ученика из Пријечана, тако да ће они несметано кренути са наставом кад и остали ученици - рекли су у овом министарству.

Ради рјешења овог проблема недавно је одржан састанак у министарству са представницима родитеља, Одјељења за друштвене дјелатности града и управом школе.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић нагласио је да је једино право рјешење за овај проблем изградња новог моста.

- Након рушења моста дјеца из овог насеља до школе у Залужанима имају око 15 километара. Да иду пјешке исувише је далеко. Преостаје да их родитељи свакодневно одвозе и довозе или да се користе јавним градским превозом. Ако ће ићи аутобусом, морају пресједати у два аутобуса како би дошли до школе - рекао је Тојагић.

Истакао је да се одређен број родитеља одлучио и на другачије рјешење овог проблема.

- Исписали су дјецу из ОШ "Јован Дучић" и уписали су их у ОШ "Иван Горан Ковачић" у Лазареву, која је сада ближа нашој МЗ - рекао је Тојагић. 

Подсјетио је да у Пријечанима постоји подручна основна школа, до петог разреда, а да ученици старијих разреда иду у Залужане.

- Објекат подручне школе је у лошем стању и требало би изградити нови - додао је Тојагић.

Мостови

Штета на уништеном мосту који повезује Пријечане и Залужане процијењена је на 481.124 КМ. Комисија за процјену штете од поплава је у елаборату, који је усвојила Скупштина града на посљедњем засједању, утврдила да је укупна штета на уништеним мостовима 1,48 милиона КМ, а на оштећеним 80.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана