Подстицаји зависе од пуњења буџета

Весна Поповић
Подстицаји зависе од пуњења буџета

Бањалука - Конкурс за додјелу субвенција за запошљавање и самозапошљавање још није расписан, а када ће бити, не зна се. Према ранијим најавама из Градске управе, то је требало да буде урађено крајем марта, међутим, прошао је и април а подстицаји су и даље на чекању.

За те намјене у буџету града ове године планирано је 800.000 КМ.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић изјавио је да датум расписивања конкурса зависи од тренутног оптерећења буџета града.

- Када је у питању наш дио посла, ми смо га у потпуности одрадили, али не можемо објавити конкурс док из Одјељења за финансије не добијемо обавјештење да у оперативном буџету града има довољно расположивих средстава како бисмо били у стању да исплаћујемо новац за субвенције - казао је Комљеновић.

Истакао је да у наредним данима очекује да ће добити зелено свјетло како би у што краћем року била покренута процедура за додјелу овог новца.

- Ове године је уведена новина која предвиђа да су појединачни износи субвенција за запошљавање и самозапошљавање фиксни по стручним спремама, а не, као до сада, да зависе од висине просјечно исплаћене бруто плате у РС у претходној години - рекао је Комљеновић.

Тако ће послодавац који запосли радника на најмање 24 мјесеца за полуквалификованог, односно неквалификованог радника добити 3.000 КМ субвенција. За квалификованог радника предвиђен је подстицај од 4.000 КМ, за квалификованог приправника 4.500 КМ, а радника са средњом стручном спремом 5.000 КМ. Такође, за приправника са истом спремом предвиђене субвенције су 5.500 КМ, за радника са завршеном високом школом 6.000 КМ, а за приправника са том школом 6.500 КМ.

За радника са високом стручном спремом правилник предвиђа субвенцију од 7.000 КМ, а за приправника тог образовног ранга 7.500 КМ.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да није добро што још није почела реализација ових субвенција.

- Износ за ове намјене треба да буде далеко већи од планираног. Морамо више улагати у стварање нових радних мјеста како би страни инвеститори видјели да смо благонаклони према привреди - казао је Талић.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић је рекао да очекује да ће конкурс за расподјелу овог новца бити објављен у мају.

- Требало би ићи са новим измјенама правилника за расподјелу тог новца. Треба дозволити да за овај новац могу аплицирати фирме или предузетници који су регистровали дјелатност или запослили раднике у 2016. години, а не само у току трајања конкурса како је одређено садашњим правилником - казао је Босанчић.

Прошла година

У 2015. години одобрено је 845.508 КМ, од тога за запошљавање 589.327 КМ, а за самозапошљавање 256.181 КМ. Наведеним средствима по основу 100 закључених уговора финансирана су 134 нова радна мјеста у производним, занатским и услужним дјелатностима. У односу на 2014. годину, у 2015. за ову намјену одобрена су средства у износу већем за 23,1 одсто, чиме је омогућен и већи број запошљавања, и то за 38 нових радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана