Под лупом корисници 22 социјална стана у Бањалуци

Весна Поповић
Под лупом корисници 22 социјална стана у Бањалуци

Бањалука - Центар за социјални рад покренуо је ревизију уговора о коришћењу станова намијењених за збрињавање социјалних категорија. Располажу са укупно 24 стамбене јединице, од којих су двије празне.

Потврдила је то в.д. директора Центра Вера Сладојевић и додала да би овај процес требало да буде готов до краја мјесеца.

- Због важности стамбеног фонда којим располаже Центар за социјални рад, желимо да утврдимо по којим критеријумима су додјељивани ови станови. Исто тако, хоћемо да видимо зашто два стана стоје неискоришћена за сврхе за које су  намијењена - рекла је Сладојевићева.

Истакла је да је једно од важних питања којим ће се комисија бавити и то да ли корисници редовно измирују режијске трошкове.

- Тек када комисија на терену изврши увид у документацију и анализира ситуацију корисника овог права, тачно ћемо знати какво је стање стамбеног фонда. Исто тако, отвара се могућност објављивања конкурса за стамбено збрињавање социјалних категорија уколико се покаже да одређени корисници више не испуњавају услове - навела је Сладојевићева.

Нагласила је да један од услова које лица за рјешавање стамбених потреба морају испуњавати је да имају пребивалиште на подручју града Бањалука најмање двије године прије објављивања конкурса о додјели стана.

- Биће процијењено какав је материјални положај кандидата за стан и да ли има било каквих могућности да ријеши стамбено питање на други начин. Наравно, мора бити корисник сталне новчане помоћи - рекла је Сладојевићева. 

Осим тога, помоћ може остварити лице само ако оно, његов брачни друг, или малољетни члан његовог породичног домаћинства, нису носиоци станарског права или не посједују одговарајућу некретнину на територији БиХ.

- Право да на овај начин ријеше стамбено питање немају лица која су продала стан или неку другу некретнину која је била његова, супружника или другог члана домаћинства. За стан не могу да конкуришу ни они који посједују грађевинско земљиште на подручју града или некретнине на подручју ФБиХ и територији бивше СФРЈ - казала је Сладојевићева.

Како би обезбиједила шансу за рјешавање стамбеног питања социјалних категорија, Скупштина града је у фебруару усвојила Стратегију непрофитно-социјалног становања града Бањалуке за период од 2015. до 2020. године. Намјера ове стратегије је да град за ту категорију становништва обезбиједи привремени смјештај по симболичним цијенама, док не ријеше једно од најважнијих животних питања, кров над главом. Нажалост, то је за сада само мртво слово на папиру јер град не располаже стамбеним фондом који би могао користити за те намјене.

Федешин

Недавно је због тешке економске ситуације и немогућности обезбјеђивања одговарајућег смјештаја шесточлана породица Федешин била приморана да проведе ноћ под ведрим небом у парку "Младен Стојановић". У међувремену су смјештени у кућу суграђанина који је желио да остане анониман, у насељу Залужани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана