Папрене цијене блокирају градњу у Бањалуци

Весна Поповић
Папрене цијене блокирају градњу у Бањалуци

Бањалука - Превисоке цијене појединачних регулационих планова које су се кретале и до 1.400 марака по квадратном метру условиле су да одлуке које уређују ову област буду повучене са дневног реда Скупштине града и послате на дораду.

Потврдио је то градоначелник Слободан Гаврановић.

- Још једном ћемо направити анализу цијена регулационих планова на основу којих ће се убудуће обрачунавати трошкови уређења земљишта. Циљ нам је да формирамо двије групе регулационих планова са просјечном цијеном. Једна би се односила на град а друга на сеоска подручја - објаснио је Гаврановић.

Подсјетио је да у Закону о уређењу простора и грађењу стоји да се трошкови уређења земљишта обрачунавају на нивоу регулационог плана.

- Урадили смо један модел али смо видјели да је стање на терену врло тешко. Све је било у складу са законом али би високе цијене регулационих планова блокирале развој града. Неки су коштали 1.400 КМ по квадратном метру што је скупо инвеститорима - казао је Гаврановић. 

Према његовим ријечима, у потрази за другим моделима иницирали су код ресорног министарства измјене правилника који би омогућио обједињавање неколико планских документа како би се добиле просјечне цијене на нивоу група.

- Измјене правилника су објављене 28. марта, чиме су створени услови да регулационе планове подијелимо у групе. У сет одлука које су упућене на дораду садржане су 24 групе са просјечним цијенама, али ми желимо да смањимо број група и регулишемо цијене  - навео је Гаврановић.

У ДНС-у су објаснили да су разлике цијена регулационих планова неуравнотежене и да оне блокирају инвестиције.

-  У појединим случајевима цијене на сеоском подручју биле су неколико стотина марака веће од градских. Исто тако становници двије сусједне улице имали су разлику од 600 КМ због различитих регулационих планова. Мора се наћи неко практично рјешење - рекли су у ДНС-у.

Одборник ПДП-а Зоран Талић рекао је да још нису добили информацију о томе како је прошла јавна расправа.

- Имамо ситуацију у којој нико није у могућности да инвестира јер нема параметре по којима ће плаћати накнаде за градњу - навео је Талић. 

Скупштина

Градоначелник Слободан Гаврановић најавио је да ће 15. априла Скупштина града разматрати дорађене  одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту, висини накнада за трошкове уређења градског грађевинског земљишта, о просјечним јединичним цијенама радова комуналне и друге јавне инфраструктуре и уређења јавних површина, као и о утврђивању основице за обрачун ренте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана