Отворена прва библиотека за изнајмљивање играчака

Невена Бунић
Отворена прва библиотека за изнајмљивање играчака

Бањалука - Малишани су до сада тражили од родитеља да им купе лутке, аутиће, роботе, пузле и другу забаву, а од петка ће све те играчке моћи изнајмити, јер је Центар "Дајте нам шансу - Звјездице" први у БиХ омогућио дјеци да на тај начин дођу до омиљених реквизита за игру.

У новоотвореној библиотеци играчака, која се налази у улици Ђуре Ђаковића на Кочићевом вијенцу, има за сваку дјевојчицу или дјечака понешто, јер им је на располагању више од 200 едукативних, друштвених или других врста игара.

Центар "Дајте нам шансу - Звјездице" даје подршку породицама које имају дјецу са потешкоћама у развоју, а изнајмљивање играчака је један од начина на који им помажу.

- Дјеца и млади моћи ће посудити играчке на одређени период да се играју у просторијама центра или да је понесу кући. На располагању им је велики програм квалитетних играчака из различитих категорија као што су дидактичке, друштвене, едукативне и креативне игре, пузле те игре које подстичу развој говора, комуникације, координације, визуелне пажње, памћења и фине моторике. Међу њима је доста скупих играчака које можда нису доступне свима - рекла је директорица Центра Жељка Перишић-Нинковић.

Додаје да су ове корисне и забавне стварчице намијењене дјеци са развојним потешкоћама, али и свима другима који пожеле да се играју. Кроз библиотеку ће бити организовано и савјетовање о подстицању дјечјег развоја и интересовања кроз игру.

- Учлањење је бесплатно. Они који дођу добиће помоћ од нашег особља о врсти играчке и узрасном добу коме је намијењена. Ово је корисна ствар, јер пружа оптималне услове за учење и игру дјеци са потешкоћама у развоју, а посебно због тога што ће охрабрити родитеље ове дјеце да користе игру као развојни подстицај својих малишана, и да их укључе у вршњачке групе - казала је Перишић-Нинковић.

Играчке су скупљали од дана оснивања, уз помоћ породица које су корисници центра, али и пријатеља. Један од њих је одборник у Скупштини града Драшко Станивуковић.

- Центар подржавам од самог оснивања. Град издваја 25.000 КМ годишње за потребе овог удружења. Очекујемо да ће тај износ бити повећаван са годинама. Дјеца из сусједних општина ће такође моћи користити библиотеку - рекао је Станивуковић.

Родитељи

Центар "Дајте нам шансу - Звјездице" окупља 101 породицу са дјецом са потешкоћама у развоју. Мајка дјечака који има Даунов синдром Сњежана Балабан каже да је ту од оснивања установе.

- Мој син ће се свакако играти овдје. Мислим да је понуда играчака одлична и да подстиче развој дјетета у сваком смислу - казала је Балабанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана