Одржан састанак иницијативе за Чист Врбас

Агенције
Одржан састанак иницијативе за Чист Врбас

Језеро - Рафтинг клуб Кањон, са партнерима, наставља са реализацијом пројекта под називом Иницијатива за Чист Врбас. Рекао је ово након радног састанка Иницијативе одржаног у Језеру, предсједник РК Кањон Александар Пастир.

Он је нагласио да ће пројекат реализовати РК Кањон и партнерски клубови  у спортовима на води, а све уз логистичку подршку локалних  заједница у сливу ријеке Врбас и компаније Цоца Цола, која је и до сада подржавала реализацију овог пројекта.

На данашњем састанку, којем су присуствоали представници општина Језеро, Доњи Вакуф, Јајце и Шипово смо договорили да већ четвртог јула организујемо састанак Иницијативе у Доњем Вакуфу, како бисмо дефинисали ходограм реализације овог пројекта у цјелини, каже Пастир. Он је додао да су се, на задовољство свих учесника, у пројекат по први пут укључили представници општине Језеро.

У општини Језеро нису крили задовољство што је ова локална заједница укључена у реализацију овог пројекта. „Седмог јула, уз помоћ РК Кањон, и на њихову иницијативу,  организоваћемо велику акцију уређења ријеке Пливе и њеног  приобаља. У ову акцију укључићемо све наше расположиве капацитете" каже начелница општине Језеро и домаћин данашњег састанка иницијативе, Снежана Ружичић. 

„Иницијатива за Чист Врбас произашла је из Врбаске еко регате коју је још 2003 године покренуо бањалучки рафтинг клуб Кањон. Само у првих неколико година, из кањона ријеке Врбас извучено је преко 40 аутомобилских олупина и неколико десетина  тона отпада.  Кроз једну његову фазу, пројекат је подржавао УНДП, уз комерцијалне партнере попут компаније Цоца Цола, и уз логистичку подршку локалних заједница у сливу Врбаса.  Најважнији резултат пројекта је Повеља  за Чист Врбас коју су прије седам година потписали начелници свих локалних заједница у сливу ријеке Врбас, са свим обавезама и дужностима које из ње проистичу", каже Пастир наглашавајући да је локалним заједницама потребан нови импулс како би одговорно и дисциплиновано приступили очувању ријеке Врбас и њених притока.

Ове године ће поново бити организована акција чишћења корита ријека Врбас и Плива на неколико микролокација предвиђених програмом еколошке регате а 12.августа биће организована велика туристичка регата од Крупе на Врбасу до Бањалуке чији је циљ промоција потенцијала које посједује кањон ријеке Врбас. Крајњи циљ пројекта је да у локалним заједницама обухваћеним пројектом слив ријеке Врбас буду очишћен како би била организована велика туристичка регата од њеног извора до ушћа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана