Од Паприковца до Петрићевца пречицом

Весна Поповић
Од Паприковца до Петрићевца пречицом

Бањалука - Проширење до сада једносмјерне саобраћајнице уз западни транзит од Његошеве до улице Давида Штрпца почело је јуче, а по завршетку радова ту ће бити уведен двосмјерни саобраћај, који ће возачима града омогућити да брже и лакше оду са Паприковца на Петрићевац и обрнуто.

Рекао је то в.д. начелника Одјељење за саобраћај и путеве Славиша Сандић и додао да би радови требало да буду готови за двије седмице. 

- Тренутно сви они који су возилима долазили из улица изнад западног транзита морали су да праве велике кругове да би отишли на Петрићевац. Једина могућност је била да се користећи сабирну саобраћајницу, која је једносмјерна, укључе на транзит, прате ток саобраћаја до раскрснице са улицом Ранка Шипке или чак кружног тока на улазу у Лауш јер су се само ту могли окренути како би се вратили и кренули у правцу Петрићевца. То су десетине километара потрошеног времена на кружења, која ће овим измјенама бити прошлост. Сада ће моћи директно ићи у насеља да не морају силазити на западни транзит - навео је Сандић.

Додао је да ће ти радови ријешити дугогодишњи проблем становништва које живи у том дијелу града.

- На дијелу код улице Давида Штрпца саобраћајница ће се  проширити на неасфалтирану површину поред пута, а код Његошеве улице тротоар ће бити помјерен на зелену површину. Добићемо саобраћајницу од пет метара ширине, чиме ће бити створени услови за безбједан двосмјерни саобраћај - објаснио је Сандић.

Казао је да дио испод пасареле није могуће грађевински проширити и да ће ту би омогућено наизмјенично пропуштање возила на дужини од тридесетак метара.

- Оно је омогућено на безбједан начин јер ће бити остварена визуелна прегледност између возача из супротних смјерова, а предност ће имати возачи из смјера Његошеве улице. Такође на том дијелу, биће постављени и успоривачи брзине ради што веће безбједности - објаснио је Сандић.

Проширење саобраћајнице је иницирао одборник у Скупштини града Драшко Станивуковић на основу петиције коју је потписало више од 300 мјештана Паприковца.   

- На овај начин мјештанима Паприковца ће бити много лакше и брже да стигну до Петрићевца.

- Задовољни смо и захвални што су надлежни препознали нашу иницијативу, али и поносни што је ова иницијатива дала резултате - казао је Станивуковић.

Радови

Славиша Сандић је најавио још захвата на саобраћајној инфраструктури у том дијелу града.

- У току је прибављање документације за изградњу додатне саобраћајне траке за скретање десно из улице Ранка Шипке, односно из смјера града на западни транзит. Такође, са "Путевима РС" одржано је неколико састанака у вези са продужењем саобраћајне траке за скретање лијево са западног транзита ка граду, чиме ће се знато побољшати проток на укрштању западног транзита и улице Ранка Шипке - навео је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана