Но­ве вје­шти­не шан­са за по­сао

Не­ве­на Бу­нић
Но­ве вје­шти­не шан­са за по­сао

Бањалука - Шан­су за оса­мос­таљивање и про­на­ла­зак жељеног по­сла осо­бе са ин­ва­ли­ди­те­том, као и со­ци­јал­но угро­же­ни, ви­де у пре­ква­ли­фи­ка­ци­ја­ма и до­да­тном обу­ча­вању, а у удру­жењима ко­ја зас­ту­па­ју ове ка­те­го­ри­је на­во­де да би ова­квих обу­ка тре­ба­ло да бу­де ви­ше.

Ху­ма­ни­тар­на ор­га­ни­за­ци­ја АДРА по­кре­ну­ла је не­да­вно бес­пла­тну обу­ку кро­јења и ши­вења на­ми­јењену же­на­ма ин­ва­ли­ди­ма, со­ци­јал­но угро­же­ним ли­ци­ма, те свим не­за­по­сле­ни­ма ко­ји су за­ин­те­ре­со­ва­ни да са­вла­да­ју ове вје­шти­не.

У овој ор­га­ни­за­ци­ји ис­ти­чу да је циљ да по­ла­зни­ци­ма пру­же мо­гу­ћност да на­пре­ду­ју и сте­кну но­ва знања ка­ко би у бу­ду­ћнос­ти мо­гли са­мос­тал­но да ра­де.

Курс, ко­ји се одржа­ва у прос­то­ри­ја­ма "Ша­ре­ног ор­ма­ра", тре­ну­тно по­ха­ђа­ју дви­је же­не са ин­ва­ли­ди­те­том, дви­је со­ци­јал­но угро­же­не и је­дна же­на из Си­гур­не ку­ће.

- Пре­да­ва­чи на обу­ци су ин­жењери тек­сти­ла са ду­го­го­дишњим ис­кус­твом, а одје­ћа ко­ју су по­ла­зни­це ди­зај­ни­ра­ле и са­ши­ле на­ла­зи се у по­ну­ди у про­да­вни­ци - ре­кли су у АДРА.

Ово ни­је први пут да ова ор­га­ни­за­ци­ја спро­во­ди ова­кве акци­је.

- У ја­ну­ару смо та­ко­ђе ор­га­ни­зо­ва­ли сли­чну акци­ју. Нас­то­ја­ће­мо да кроз про­је­кат омо­гу­ћи­мо за­по­слење они­ма ко­ја бу­ду по­ка­за­ли нај­боље ре­зул­та­те и ко­ји по­ка­жу ин­те­ре­со­вање за даљи рад, а ко­ји ће у бу­ду­ћнос­ти ра­ди­ти на ре­ди­зај­ну ста­ре одје­ће - ре­кли су у овој ор­га­ни­за­ци­ји.

У удру­жењу же­на са ин­ва­ли­ди­те­том "Ни­ка", ко­је зас­ту­па је­дна­ка пра­ва и мо­гу­ћнос­ти за ову ка­те­го­ри­ју ста­но­вниш­тва, ка­жу да би ова­квих обу­ка тре­ба­ло би­ти ви­ше.

- Сва­ка­ко поз­дрављам ову акци­ју, али, на­жа­лост, ри­јет­ко ко их ор­га­ни­зу­је. Тре­ба­ло би би­ти ви­ше ор­га­ни­за­ци­ја ко­је ну­де ра­зли­чи­те обу­ке, на­ро­чи­то пре­ква­ли­фи­ка­ци­ју, и кур­се­ве ко­је би мо­гли по­ха­ђа­ти људи са ра­зли­чи­тим ин­ва­ли­ди­те­том - ка­за­ла је пред­сје­дни­ца овог удру­жења Тања Ман­дић-Ђо­кић.

До­да­је да се ова ка­те­го­ри­ја ста­но­вниш­тва су­оча­ва са ни­зом пре­дра­су­да у друш­тву.

- Ме­ђу же­на­ма са ин­ва­ли­ди­те­том има ра­зних обра­зо­вних про­фи­ла, али ве­ћи­на њих има ис­ти про­блем - не­мо­гу­ћност за­по­слења. На­ше удру­жење не при­ма за са­да ни­ка­кву по­моћ, али то је до­не­кле и ра­зумљиво јер смо осно­ва­ни про­шле го­ди­не - ка­за­ла је Ман­дић-Ђо­кић.

У удру­жењу ко­је по­ма­же со­ци­јал­но угро­же­на ли­ца "Цен­тар чо­вјек" има­ју са­мо ри­је­чи хва­ле за ову акци­ју.

- Поз­дрављам све обу­ке за со­ци­јал­но угро­же­на ли­ца јер има дос­та не­за­по­сле­них ко­ји­ма би до­да­тна звања по­мо­гла у про­на­лас­ку по­сла. На­ше удру­жење има 168 ре­гис­тро­ва­них чла­но­ва ко­је по­ма­же­мо. На­жа­лост, за са­да ни­смо у мо­гу­ћнос­ти да ор­га­ни­зу­је­мо би­ло ка­кву обу­ку за њих - на­ве­ла је пред­сје­дни­ца удру­жења Ма­ри­ца Сте­фа­ну­ти.

"Хљеб од тек­сти­ла"

Обу­ка за кро­ја­че је нас­та­вак про­је­кта "Хљеб од тек­сти­ла", ко­ји се већ дви­је го­ди­не ре­али­зу­је на по­дру­чју Бањалу­ке и Са­ра­је­ва, у са­радњи са удру­жењем гра­ђа­на "Мо­за­ик при­ја­тељства". У овој акци­ји при­купљали су по­ло­вну одје­ћу, а дио ће ре­ди­зај­ни­ра­ти по­ла­зни­це кур­са.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана