Нова постројења Депотa за пуну контролу отпада

Јасмина Перишић
Нова постројења Депотa за пуну контролу отпада

Бањалука - Пројекат санације и проширења регионалне депоније у Рамићима завршен је посљедњих дана јула, а инвестиција вриједна 2,85 милиона евра има циљ побољшање квалитета и очување животне средине.

Директор "Депота" Ново Грујић рекао је да се ради о пројекту подршке сектору чврстог отпада који је финансирала Европска комисија из ИПА фондова.

- Доста тога је урађено у посљедње вријеме на модернизацији депоније у Рамићима и можемо слободно рећи да смо остварили све циљеве на основу којих смо аплицирали за ову донацију - рекао је Грујић.

Прије неколико дана пуштено је у рад постројење за сагоријевање депонијског гаса, чиме ће бити отклоњено његово емитовање на шире и уже подручје око депоније.

- У оквиру овог пројекта набавили смо и постројење за прочишћавање депонијских вода, чиме је умањен проблем непријатних мириса са депоније и ријешен проблем санитарног одлагања отпада из града на дужи период - рекао је директор "Депота".

Ово предузеће је из сопствених средстава, али и уз донацију од 100.000 КМ, коју је такође обезбиједио Фонд за заштиту животне средине, набавило и линију за раздвајање чврстог отпада и пресу за балирање пластике, папира и најлона.

- Њено инсталирање и стављање у функцију предвиђено је током ове године. Тренутно прибављамо техничку документацију за изградњу хале у којој бисмо поставили ову линију. Нова опрема ће повећати простор за одлагање отпада на депонији и смањити његове количине, нарочито неразградивих материјала попут најлона и пластике - објаснио је Грујић.

Додао је да су набавили и аутоматско постројење за прање возила која одлажу отпад.

- То гарантује да ће возила са депоније излазити чистих точкова. Постројење смо набавили сопственим средствима, али уз помоћ Фонда за заштиту животне средине. Имамо и нову метео-станицу за мјерење микроклиматских параметара на депонији - испричао је Грујић.

Нагласио је да је ово предузеће у првој половини ове године повећало пословне приходе у односу на исти период прошле године за 60.000 марака, док су укупни приходи већи за 161.000 КМ.

Тужбе

Ново Грујић је најавио и тужбе против појединих дужника "Депота".

- Укупан дуг према нашем предузећу порастао је на 1,7 милиона марака. Најнередовније платише су "Чистоћа и зеленило" Челинац, "Комуналац" Лакташи и "Комуналац" Србац - рекао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана