Nema novca za mjerenje polena u Banjaluci?

Sanja Amidžić
Nema novca za mjerenje polena u Banjaluci?

Banjaluka - Mjerenje koncentracije polena u vazduhu na području grada ove godine je neizvjesno jer Poljoprivredni institut Republike Srpske ne može da obezbijedi novac za ovaj projekat.

Kako kaže direktor Instituta Vojislav Trkulja, prethodnih godina dio novca potrebnog za mjerenje polena na području Banjaluke obezbjeđivala je Gradska uprava, međutim, posljednje dvije godine ova sredstva su izostala.

- Vjerovatno zbog problema u budžetu nije bilo para za mjerenje koncentracije polena. Na godišnjem nivou za te namjene potrebno je 25.000 maraka, od čega ove godine Poljoprivredni institut RS iz vlastitih sredstava može izdvojiti 10.000 maraka, dok bi preostalih 15.000 maraka trebalo da obezbijedi grad - kazao je Trkulja.

On je dodao da je Poljoprivredni institut RS uputio zahtjev gradu za odobravanje pomenutih sredstva, ali da odgovor još nisu dobili.

- Ukoliko gradske vlasti ne pomognu realizaciju ovog projekta, mjerenja polena u vazduhu u toku ove godine neće ni biti - kazao je Trkulja i dodao da je Banjaluka jedini grad u Srpskoj u kojem se mjeri koncentracija polena u vazduhu već sedam godina.

Prema njegovim riječima, podaci dobijeni ovim mjerenjima od izuzetnog su značaja za građane jer tada znaju kako da se ponašaju i zaštite od uticaja različitih vrsta polena koji se javljaju tokom godine.

Dolaskom proljeća i toplijih dana većina Banjalučana osjeti zdravstvene promjene, a jedna od njih je i reakcija na polen.

Mirjana Malešević iz Borika kaže da već nekoliko dana ima kijavicu i osjeća škakljanje u grlu.

- Svake godine osjetim pojavu polena u vazduhu, zbog čega moram početi da pijem lijekove protiv alergija - kazala je Maleševićeva.

Obratili smo se i Gradskoj upravi zbog ovog problema, ali još nije stigla informacija da li će grad obezbijediti potrebna sredstva i kada će ona biti uplaćena.

Dom zdravlja

Iz Doma zdravlja su rekli da u ovom periodu nije bilo pacijenata koji su se javljali ljekaru sa alergijskim simptomima.

- S obzirom na to da dolaze topliji dani, i koncentracija polena će vjerovatno porasti, zbog čega su kod alergičnih osoba moguće reakcije - kazali su iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana