Нема новца за мјерење полена у Бањалуци?

Сања Амиџић
Нема новца за мјерење полена у Бањалуци?

Бањалука - Мјерење концентрације полена у ваздуху на подручју града ове године је неизвјесно јер Пољопривредни институт Републике Српске не може да обезбиједи новац за овај пројекат.

Како каже директор Института Војислав Тркуља, претходних година дио новца потребног за мјерење полена на подручју Бањалуке обезбјеђивала је Градска управа, међутим, посљедње двије године ова средства су изостала.

- Вјероватно због проблема у буџету није било пара за мјерење концентрације полена. На годишњем нивоу за те намјене потребно је 25.000 марака, од чега ове године Пољопривредни институт РС из властитих средстава може издвојити 10.000 марака, док би преосталих 15.000 марака требало да обезбиједи град - казао је Тркуља.

Он је додао да је Пољопривредни институт РС упутио захтјев граду за одобравање поменутих средства, али да одговор још нису добили.

- Уколико градске власти не помогну реализацију овог пројекта, мјерења полена у ваздуху у току ове године неће ни бити - казао је Тркуља и додао да је Бањалука једини град у Српској у којем се мјери концентрација полена у ваздуху већ седам година.

Према његовим ријечима, подаци добијени овим мјерењима од изузетног су значаја за грађане јер тада знају како да се понашају и заштите од утицаја различитих врста полена који се јављају током године.

Доласком прољећа и топлијих дана већина Бањалучана осјети здравствене промјене, а једна од њих је и реакција на полен.

Мирјана Малешевић из Борика каже да већ неколико дана има кијавицу и осјећа шкакљање у грлу.

- Сваке године осјетим појаву полена у ваздуху, због чега морам почети да пијем лијекове против алергија - казала је Малешевићева.

Обратили смо се и Градској управи због овог проблема, али још није стигла информација да ли ће град обезбиједити потребна средства и када ће она бити уплаћена.

Дом здравља

Из Дома здравља су рекли да у овом периоду није било пацијената који су се јављали љекару са алергијским симптомима.

- С обзиром на то да долазе топлији дани, и концентрација полена ће вјероватно порасти, због чега су код алергичних особа могуће реакције - казали су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана