Наталија Тривић: Богат празнични програм попунио смјештајне капацитете

ELTA TV
Наталија Тривић: Богат празнични програм попунио смјештајне капацитете

Бањалука - Бањалука је ових дана у празничном амбијенту. Захваљујући богатом и добро осмишљеном програму, скоро па сви капацитети у граду на Врбасу попуњени. Бањалука би требала имати велике користи од тога, рекла је ово Наталија Тривић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Града Бањалука, гостујући у емисији Бањалучка хроника на Елта телевизији.

„Зимски програми су нам већ почели од првог децембра. Трајаће све до 15. јануара. Очекујемо велики прилив туриста, којих већ сада има у Бањалуци. Нешто интензивније очекујемо од 25. децембра па све до 15. јануара. Садржаји који чине један град празничним расположењем и оно што прави један посебан угођај јесту дешавања у Зимзограду и Зимској чаролији, али очекујемо и „Ћевап фест” у граду Бањалуци по први пут. Комплетан програм је конципиран на Зимзоград, кроз програм одређених извођача, yоутубера, а ту је и Зимска чаролија која се налази на двије локације”, наводи Тривић.

Код Народног позоришта Републике Српске постављена је занимљива инсталација „БЛинк” у сарадњи са Истраживачким центром за простор. Циљ овог пројекта је да на другачији начин представи наш град и све његове потенцијале. Манифестација „Зимска чаролија”, баш попут Зимзограда, могла би да пређе у традицију.

Ми смо ове године хтјели експериментално да отворимо још неколико локација у граду, да осјетимо колики је заправо интерес наших грађана. Важно је то да су припремљени квалитетни програм. У обавези града Бањалука је да пружи квалитатан садржај. Наравно, на нашим грађанима ће бити да посјете све локације, да нађу нешто за себе и да видимо на који начин да привучемо туристе из регије, који су наши потенцијални туристи”, додаје Наталија Тривић.

Иако је у току зимска туристичка сезона, тим овог Одјељења са својим сарадницима већ увелико ради на припреми љетне туристичке сезоне. Најављују још квалитетније и богатије „Љето на Врбасу”.

Припреме пред сваку сезону трају више мјесеци. Љетна сезона би са промоцијом требало да крене у априлу и мају, јер нам након тога већ иде љето. Покушаћмо да направимо понуду, у којој ће се свакако наћи и манифестација „Љето на Врбасу”, која је и ове године искорачила. Треба да укључи што више спортских такмичења, али и плажних садржаја, који треба да привуку наше грађане али и  све туристе. „Љето на Врбасу” морамо посматрати као туристички производ”, додаје Тривић.

У наредном периоду, најављено је и брендирање града на Врбасу. То је дуготрајан процес. Менифестациони, гастрономски и адреналински туризам су круцијалне водиље које треба да развијају бренд у граду. У томе ће помоћи и кандидатура града за Европску престоницу културе 2024. године, као и титулар Европске престонице спорта.

„Култура је дио туризма. Сама титула, са једне стране је амбиција града, али и велика обавеза. Добили или не титулу Европске престонице културе, само кораци који ће довести до израде стратегије културе, до акционог плана, до инвестиција, имаће користи, како за град Бањалуку тако и за грађане. Без обзира на све околности, сваке године треба да урадимо нешто по чему ће Бањалука бити препознатљива”, закључује Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана