На уличне табле у Бањалуци стиже историја

Весна Поповић
На уличне табле у Бањалуци стиже историја

Бањалука - Улице које буду добијале називе по личностима, осим стандардних табли са називом, имаће постављене и додатне на којима ће бити основни подаци о тој особи.

Начелник Одјељења за комуне послове Петар Билчар је рекао да ће са овом праксом почети од идуће године.

- Табле ће бити већих димензија и биће постављене само на почетку улица. Садржаваће основне податке о тој личности како би грађани знали ко су особе по којима су назване улице у којима живе. Додатне информације би могле бити интересантне и за оне који њима пролазе, без обзира на то да ли су из Бањалуке или не - казао је Билчар.

Нагласио је да ће се то за сада односити само на улице које добију имена у 2018. години. 

- Улице које већ носе називе по одређеним личностима за сада неће добити те додатне табле са подацима јер у  идућој  години нису планирана средства за те намјене. Сигурно ћемо временом и на тим локацијама у складу са расположивим средствима додати и табле са подацима - казао је Билчар. 

Додао је да градске власти не планирају да мијењају постојеће називе улица, коментаришући бројне приједлоге који су се недавно појавили када је Скупштини града било предложено да једна улица у МЗ Ада добије назив Булевар патријарха Павла. Поједини одборници су предложили да се тај назив додијели једној од улица у градском језгру. 

- Опредјељење Одјељења је да нећемо ићи у такве промјене, а  мислим да то мишљење дијели и градоначелник. Оне за собом повлаче трошкове и за град, али и за оне које у њима живе и раде. Власници станова, кућа или они који имају ту регистроване фирме, кафиће или фризерске салоне морали би да мијењају документацију како би се прилагодили промјенама. Не желимо да беспотребно грађанима стварамо додатне трошкове - казао је Билчар. 

Приједлог одлуке о утврђивању назива Булевара патријарха Павла у насељу Нови Борик у МЗ Ада повучен је на приједлог градоначелника Игора Радојичића.

Бањалучани сматрају да је добра идеја што ће оваква обавјештења бити постављена на улицама.

- Велики број улица носе називе по појединим личностима за које стварно не знам ко су и због чега су баш они то заслужили - рекла је студенткиња Николина Јунгић.

Нови називи

Ове године само три нове улице су добиле назив, од тога двије по учесницима Одбрамбено-отаџбинског рата. Улица Саше Гвоздена је у мјесној заједници Старчевица, а улица Драженка Живковића у мјесној заједници Лауш један. Улица књижевника Јована Бабића налази се у мјесној заједници Дебељаци. За разлику од ове, у 2016. години утврђени су називи за 18 нових улица у насељима Чесма, Пријечани, Павловац и Дебељаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана