На Паприковцу пасе 200 оваца

Данијела Стоканић
На Паприковцу пасе 200 оваца

Бањалука - Стадо са више од 200 оваца јуче се напасало на ливади недалеко од Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука.

Вујо Чавић  са Мањаче, којег смо затекли како пажљиво чува своје овце, рекао је да су се овдје затекли игром случаја, те да су кренули према Српцу.

- Овдје ћемо се задржати неко вријеме, док се овца која се јуче ојагњила не опорави, а онда крећемо ка зимској испаши у равничарским крајевима - рекао је Чавић.

Он сматра да никоме не сметају, а да није тако, неко би се већ до сада жалио.

- Једино нам проблеме стварају пси луталице, којих има на све стране. Нисмо се успјели ни смјестити како треба, пси су већ напали једну овцу. Једва сам се отео од њих. Оне су ми једини извор прихода и никад нисам био у радном односу - каже Чавић.

Додао је да му ових дана и вријеме иде наруку, па нема потребе за шатором.

- Шта ћу, чим почне снијег или киша да пада, ја се сакријем под шатор, док овчице буду поред шатора. Није ми нимало лако - вели Чавић, додајући да се нада да га нико ни од градских служби неће дирати јер, како каже, овдје се неће дуго задржавати.

Портпарол Градске управе Миленко Шајић истакао је да је номађење на територији града забрањено и сви они који буду ухваћени у њему биће новчано кажњени.

- Ветеринарска инспекција града по пријави грађана изађе на терен и провјери о чему је тачно ријеч. Можда је номад на пропутовању - рекао је Шајић.

Правила не поштују многи номади са Мањаче, али, како кажу, ником не сметају и нико се не жали. Иако је то законом забрањено, стада оваца све чешће се могу видјети на само неколико километара од центра града.

Пролазници

Било је пролазника који су били одушевљени овцама, па су по неколико минута посматрајући их непомично стајали и дивили се.

- Одрасла сам у граду и обожавам животиње. Искрена да будем, лијепо је видјети овце овдје - рекла је Бојана Врањеш, која је била у друштву петогодишње кћерке, чије су очице сијале од среће кад их је угледала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана