Мозаик пријатељства отворио дневни центар за старије особе

Милош Васиљевић
Мозаик пријатељства отворио дневни центар за старије особе

Бањалука - Топла просторија и ријеч, доручак уз кафу или чај од ове седмице дочекује све особе које посјећују дневни центар Хуманитарне организације "Мозаика пријатељства" у насељу Обилићево.

На ову идеју дошли су, како и рекоше добротвори из "Мозаика", да се неко не би смрзнуо, да би људима у познијим годинама, вратили вјеру у боље сутра али и да им уз "чашу разговора" њихову свакодневицу учине разноврснијом. Врата овог дневног центра су отворена сваки дан од осам до 16 часова.

- Свакодневно нам долазе људи, који се друже, попију кафу, поједу припремљено јело, а што је најважније налазе се у топлој просторији, јер смо прошле зиме имали случајева да су се поједини социјално угрожени људи смрзли. Све ово радимо да бисмо бар мало помогли свима, онолико колико је у нашој моћи уз помоћ хуманих суграђана који донирају храну или новац. За сада можемо обезбиједити оброке за све оне који дођу - рекао је предсједник "Мозаика пријатељства" Мирослав Субашић.

Из ове хуманитарне организације поручују да је интерес грађана велики те да се нада да неће морати да одбијају појединце због недостатка простора.

- Ми смо кренули експериментално, у просјеку дневно у центру борави око 50 људи, а нећу имати срца да кажем некоме од њих да неће бити мјеста. Једноставно, када видимо осмијех на лицу тих особа, не може нико остати равнодушан. Ми ћемо истрајати у нашој мисији, јер ови људи то заслужују - истакао је Субашић.

Корисници су задовољни, не само дневним центром него и активностима које ово удружење има у оквиру јавне кухиње "Оброк љубави" те празничним ручковима који су организовани за вријеме божићних и новогодишњих празника.

- Ово нам је једна велика сигурност, нисмо гладни, имамо шта обући, а исто тако знамо да неко на нас мисли у овим тешким временима. Добро нам је дошао и купус који смо добили, а дневни центар је мјесто гдје се окупимо, око шпорета и уз кафу "скратимо дан" и заборавимо на муке - рекао је један од корисника Винко Дејановић.

Хуманитарни турнир

"Мозаик пријатељства" организује трећи хуманитарни турнир у малом фудбалу, под називом "Фудбалом до хљеба" који ће се одржати се 24. и 25. фебруара у СД "Борик".

-  Сва прикупљена средства искористиће се за потребе рада јавну кухиње те остале потребе удружења. Претходне године учешће је узело 20 екипа колико се најмање очекује и ове године. Котизација за учешће је 100 КМ, а пријаве су у току - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана