Куће у Пријечанима чекају бројеве

Јасмина Перишић
Куће у Пријечанима чекају бројеве

Бањалука - Мјештани Пријечана дуже од годину чекају да добију таблице са кућним бројевима, а разлог што куће у већини улица нису нумерисане је незаинтересованост извођача за израду тих таблица.

Према ријечима предсједника Мјесне заједнице Пријечани Небојше Тојагића, већина улица у овом насељу нема кућни број.

- Покренули смо ову иницијативу јер је било проблема приликом доласка припадника МУП-а, судске полиције и нових поштара, који нису могли да се снађу. Не дај Боже да неком затреба хитна помоћ или ватрогасци, како им објаснити гдје да вас нађу - рекао је Тојагић.

Он је испричао да је мјесна заједница још 2011. године тражила да се именују улице у овом насељу јер је 2.000 људи живјело на адреси Пријечани бб. У 2012. години добили су називе улица и кренули са нумерисањем објеката.

- Тада су грађани требали да уплате по 20 КМ на жиро-рачун града. Они који су то учинили у првих мјесец, добили су кућне бројеве у око четири улице. У међувремену, извођач са којим је град склопио уговор повисио је цијену на 25 КМ, па су они који су уплатили касније остали и без бројева и без пара - нагласио је Тојагић.

Он сматра да је у овом насељу покривено само три до четири од сто улица, док су остале улице ненумерисане.

- Град је након поскупљења обуставио процес нумерисања кућа. Највише су бројевима покривене Хиландарска и улице Кнеза Михајла Обреновића и Лазе Костића, док остале улице готово да немају бројева - рекао је Тојагић.

Из Градске управе су казали да се на посљедњем спроведеном поступку ове године нико од извођача није пријавио на тендер за набавку таблица кућних бројева.

- Зато немамо цијену таблице да бисмо могли грађанима уручити рјешења о кућном броју. Таблице кућних бројева по цијени од 20 КМ израђивао је "Еллас-комерц", али је на њихов захтјев раскинут оквирни споразум закључен са Градском управом - рекли су из Градске управе и додали да су у Пријечанима таблицама кућних бројева обиљежена 372 објекта, а 155 објеката није обиљежено.

Из предузећа "Електрокрајина" кажу да имају проблема са слањем рачуна у ово насеље.

- С обзиром на то да већина кућа нема бројеве, једини проблем са слањем рачуна имамо у насељу Пријечани - рекао је портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

Назив добија девет улица

На идућој сједници Скупштине града, 30. октобра, одборници ће разматрати одлуке којима се додјељују називи за осам улица у МЗ Сарачица и за једну у МЗ Мотике.

Улица Патријарха Максима би требало да буде назив нове улице у МЗ Мотике, док се за улице у МЗ Сарачица предлажу имена Изворска, Раваничка, Карађорђева, Павловачка, затим улице Владимира Гаћиновића, Димитрија Митриновића,

Душана Мутића и Миодрага - Мише Вулина.

В. П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана