Крвави усташки пир однио 562 живота у Поткозарју и Пискавици

Јасмина Перишић
Крвави усташки пир однио 562 живота у Поткозарју и Пискавици

Бањалука - Служењем литургије и парастоса у храму Покрова пресвете Богородице у Поткозарју у петак су обиљежене 74 године од покоља Срба, који су починиле усташе на територији Поткозарја и Пискавице у Другом свјетском рату.

У овом страшном злочину, који се десио у два наврата, 5. и 12. фебруара 1942, страдала су 562 мјештана Поткозарја и Пискавице, од којих је било 77 дјеце.

Страшног злочина још се сјећа осамдесетдвогодишња старица Данка Милаковић, која је тад имала само осам година. Тога дана се затекла са мајком, баком и два брата.

- Мајку су покосили митраљезом, а мој седмомјесечни брат јој је испао из шака. Нису хтјели да га убију иако се копрцао и плакао на поду. У комшијској кући њих осморо је изведено на сњежну пртину. Ту су мучени, одсијецани су им прсти, а убили су им и четворо дјеце - испричала је старица.

Додала је да никад неће заборавити крвави под, пун чаура, на којем су лежали док су војници харали селом.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да је обиљежавање намијењено жртвама злочиначке идеологије, која не познаје ниједну вјеру.

- Та идеологија је себи дала за право да поштеди само оне који су њени сљедбеници, а остале је осудила на смрт - рекао је Савановић.

Посланик у Народној скупштини РС, који је и организовао обиљежавање страдања Срба у Поткозарју, Недељко Милаковић један је од потомака жртава усташког покоља.

- У мом селу Милаковићима, прије 74 године, усташе су убиле и ножем заклале 97 људи, међу којима су били и дјеца и старци. Мој отац је тог дана отишао у поток по воду. Када се вратио, затекао је своја два брата, двије снахе и њихових петоро дјеце мртве. Тако је било у сваком домаћинству у мом селу, а преживјело је свега седморо одраслих. Овај парастос је сјећање на све жртве усташког злочина - казао је Милаковић.

Обиљежавању дана страдања Срба Поткозарја и Пискавице 1942. присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, министар финансија РС Зоран Тегелтија, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, народни посланици, представници града и многобројни мјештани.

Споменик

Недељко Милаковић је рекао да ће ускоро покренути иницијативу за изградњу спомен-обиљежја у Поткозарју.

- Обиљежје треба да служи као опомена свима па и онима који су тај покољ учинили. Могли смо опростити, али не смијемо заборавити - рекао је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана