Краљеви дајака не дају престо

Игор Пилиповић
Краљеви дајака не дају престо

Бањалука - Ни киша ни вјетар нису спријечили мајсторе вожње дајака да у оквиру манифестације "Љето на Врбасу" пруже публици занимљиву трку у којој су прошлогодишњи побједници суверено доминирали и дошли до тријумфа.

Андреј Замоло је у трци учествовао 20. пут, а у недјељу увече дошао је до 19. побједе.

Побједа "краља дајака" у категорији сениора није изненађење, с обзиром на то да је скоро три деценије живота провео на брзацима крајишке љепотице.

- Од своје десете године возим дајак. Мој отац је 12 пута узастопно био првак и он ми је на најбољи начин пренио љубав према дајаку - рекао је Замоло.

Додао је да услови за трку, од када се он такмичи, нису били тако тешки као овог пута.

- Киша и није била неки проблем, али вјетар нас је буквално враћао назад - казао је Замоло.

Такмичење је одржано у три дисциплине, јуниори, сениори и ветерани, са укупно 35 такмичара, а заједничка порука свих учесника је да се традиција мора одржати и пренијети на млађе генерације.

Ветерани су показали да још нису "за старо гвожђе" и да, иако године стижу, у рукама ових дајакаша је и даље "динамит".

- У овој категорији ово ми је шесто учешће и друга узастопна побједа, а чамац возим 40 година. У млађим данима побједе сам остваривао и у сениорским категоријама - рекао је Златко Кивач, побједник трке у категорији ветерана.

Наглашава да је од малих ногу заволио Врбас и дајак, али да је то начин да се искаже љубав према граду.

Да град на Врбасу не треба да брине за будућност, показао је петнаестогодишњи Филип Благојевић, који је у свом другом наступу остварио другу побједу у категорији јуниора.

- Киша ме није много омела, али било је напорно. Тренирао сам прије трке, а цијеле године сам са дајаком на Врбасу - казао је Благојевић.

Прича да је са тренинзима почео прошле године, а да се нераскидива љубав са ријеком родила јер од малих ногу вријеме проводи на обалама Врбаса.

- Пресудно за вожњу дајака је техника и издржљивост. Рођен сам у Бањалуци, цијели живот сам на Врбасу и тако сам прошле године пробао да возим дајак и заљубио се - испричао је Благојевић.

У оквиру манифестације "Љето на Врбасу" остало је још да се одржи "Јелен трубачки сабор" 28. јула и такмичење у професионалној одбојци на пијеску 30. и 31. јула.

Историјат дајака

Претпоставља се да је врбаски чамац настао када и Бањалука, град на двије обале ријеке, зато што није било мостова па је чамац био једино рјешење за прелазак са обале на обалу. Касније, када су саграђени први мостови, био је једини начин преласка преко ријеке да би се избјегла мостарина. Током историје ово необично пловило постало је симбол града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана