Коалиционе трзавице и на интернету

Весна Поповић
Коалиционе трзавице и на интернету

Бањалука - Грађани ће о свим дешавањима у градској администрацији моћи да се информишу и на неслужбеној интернет страница Скупштине града, коју су покренули предсједник Скупштине града Будимир Балабан и поједини одборници.

Балабан (ДНС) је, на јучерашњој презентацији странице, чија је адреса њњњ.скупстина-бањалука.инфо, рекао да је пројекат тек сада реализован, јер нису, како је нагласио, имали разумијевање споре градске администрације, иако постоји одлука колегијума Скупштине града из јануара 2013. године да треба да буде остварена боља комуникација са јавношћу кроз покретање самосталног сајта.

Балабанов замјеник и кадар СНСД-а Здравко Јосиповић, који је присуствовао презентацији, признао је да има трзавица у раду коалиције у вези са руковођењем градске скупштине и Градске управе. Потврдио је Балабанову тврдњу да постоји одлука колегијума, али да ј она требало да буде реализована заједно са већ постојећим сајтом.

- Сада се стиче утисак да је ријеч о приватном сајту - рекао је Јосиповић.

Шеф клуба одборника ДНС-а Боран Босанчић поручује да противљење појединаца једино може проистећи из неразумијевања шта се сајтом жели постићи.

- Наша жеља је да побољшамо комуникацију грађана и одборника и да се више пажње посвети одборницима - нагласио је он.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић, који је био на презентацији, рекао је да одборници на службеном сајту града немају свој простор.

- У извјештајима са скупштинских засједања простор се даје само градоначелнику Слободану Гаврановићу, а не одборницима, па чак ни начелницима одјељења - додао је Талић.

Одборник СНСД-а Душан Чајић је рекао да ће странка свој став о страници заузети након данашње сједнице клуба.

Шеф Одсјека за информатику Љиљана Васојевић-Радовановић је подсјетила да град има званичну интернет страницу која је покренута 2009. године.

- Она има капацитет да се прошири и покушали смо наћи заједничко рјешење и жао ми је што нисмо успјели - рекла је она и додала да сајт дневно у просјеку има 2.000 посјета и да отвори око 14.000 страница. Додала је да неслужбена интернет страница Скупштине град садржи 80 одсто садржаја службене странице.

Начелник Одсјека за односе са јавношћу Невена Подрић-Благојевић је рекла да званична интернет страница града представља и извршни и законодавни орган у граду.

- Доказ је велики број признања који смо примили за тренспарентност - рекла је Подрић-Благојевић.

Садржај и финансирање

Будимир Балабан је објаснио да је страница неслужбена, јер садржај неће писати службеници градске администрације већ одборници и грађани.

- Они ће имати прилику да виде који одборник је дискутовао, како је гласао, а моћи ће директно постављати питања одборницима или их објавити на интернет станици - рекао је Балабан и додао да је циљ странице двосмјерна комуникација између грађана и одборника.

Садржај на сајту, који је пандан службеној интернет страници града, допуњаваће волонтери. Годишње одржавање сајта од 600 КМ се неће плаћати из буџета града већ ће га финансирати Балабан из свог џепа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана