Клизиште руши кућу породице Видовић из насеља Лауш

Данијела Стоканић
Клизиште руши кућу породице Видовић из насеља Лауш

Бањалука - Клизиште пријети да сруши кућу у улици Босе Живковић, у насељу Лауш, у којој живи четворочлана породица Персе Видовић.

Она живи у домаћинству са малољетним сином, братом и оцем. Због трошности објекта, а чије је урушавање проузроковало клизиште, прошле године добили су рјешење о исељењу.

- Знамо да ризикујемо животе, али ми немамо куда из ове куће. У Центру за социјални рад Бањалука су нам нудили контејнер на три мјесеца. То нам је било понуђено само зато што је моја покојна мајка тада била њихов штићеник. Нисмо могли у контејнер, јер је то за нас неусловно - истакла је Видовићева.

Прича да ће јој четвртак, 26. фебруар, остати у памћењу док је жива.

- Кућа се ујутро заљуљала и мало је фалило да останемо без тла под ногама, јер је међуспратна плоча попуцала. Од прошлогодишњих мајских поплава наш једини кров над главом се постепено распада. Врхунац је, кажем, био у четвртак ујутру у 6.10 часова док смо спавали. Зидови куће су се само заљуљали, у тренутку сам помислила да је нека детонација и да ће се све срушити на нас. У страху сам једва успјела да откључам вањска врата и изађемо из куће - испричала је Видовићева.

Додала је да свако вече док спавају осјете како им се кућа љуља и клати, као да је на таласу воде.

- Чини ми се да је питање дана и сата кад ће се кућа сравнити са земљом. Од Градске управе смо тражили да нам дају алтернативни смјештај или помогну на било који други начин, али ме шаљу од канцеларије до канцеларије и нико ништа не предузима - истакла је Видовићева.

Њен седамнаестогодишњи син Ратко Вукојевић рекао је да од када се кућа почела распадати спава код друга.

- Ријеткост је да преспавамо код куће, јер ме страх због сталног клизања тла. У четвртак сам се игром случаја затекао у кући. Док сам спавао осјетио сам како се све око мене љуља. Устао сам и видио да је плоча пукла - нагласио је Вукојевић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић каже да је упознат са овим проблемом, али да нема законских могућности да град улази у приватне парцеле и рјешава њихове проблеме.

- Породици Видовић са Лауша једино можемо помоћи тако што ће наши инжењери изаћи на терен и снимити ситуацију. Поред тога што немамо законску основу да интервенишемо, нисмо ни финансијски спремни да више помогнемо - рекао је Новаковић.

Додао је да је овај проблем у надлежности Цивилне заштите.

Шеф Одсјека Цивилне заштите Жељко Катић каже да није упознат са овим проблемом.

- Распитаћу се у току дана о чему се ради и видјећу како могу помоћи - рекао је Катић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана