Кликом до старе документације

Данијела Стоканић
Кликом до старе документације

Бањалука - Прелазак на дигитални процес архивирања података у Градској управи један је од примарних задатака Одјељења за општу управу у наредном периоду.

Циљ је већи квалитет заштите докумената, бржа доступност, лакши преглед, уштеда простора, времена и новца. Цијели систем биће увезан преко рачунарског сервера, што ће умногоме олакшати рад свих служби у Градској управи.

Како су објаснили у овом одјељењу, издвајањем безвриједне документације и проширењем капацитета архива Градске управе успјели су да обезбиједе простор за складиштење докумената само до краја године. Поред тога, број предмета у раду Градске управе из године у годину вртоглаво расте, па понестаје простора за њихово складиштење, што је и један од разлога увођења дигитализације.

- О колико обимној грађи је ријеч, најбоље илуструје податак да располажемо документарно-архивском грађом од неколико милиона предмета-докумената - рекао је начелник Одјељења Славко Танасић, напомињући да се у градској архиви чува и користи документација чак од 1971. године.

Додао је да је Градска управа у 2014. години ријешила 84.870 предмета.

- То је 60.000 више него годину раније. Због немогућности Архива Републике Српске да преузме документарно-архивску грађу стару 30 и више година, у просторије склоништа у Новој вароши премјештена је документација настала у периоду од 1971. до 1991. године - рекао је Танасић.

Према његовим ријечима, у фебруару ове године Одјељење је покренуло поступак усклађивања листе са законским прописима.

- Градоначелник Слободан Гаврановић именовао је Комисију за сређивање документарне грађе и издвајање безвриједне документације, настале радом и дјеловањем органа града за период од 2004. до 2013. године. У току је сређивање ових материјала и издвајање безвриједне документације, која ће по завршетку посла бити уништена - рекао је Танасић.

Градска управа је обезбиједила простор, опрему, стручно оспособљен кадар и средства за заштиту докумената.

- Тако су створене претпоставке да она буде доступна свим овлашћеним корисницима под једнаким условима, а грађа се даје на коришћење у службене и друге сврхе - закључио је Танасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана