Катанац на амбуланте у Ади и Куљанима

Весна Поповић
Катанац на амбуланте у Ади и Куљанима

Бањалука - Амбуланте породичне медицине у Куљанима и Ади ће због малог броја пацијената престати са радом 1. јануара, до када сви они који су ту долазили љекару треба да се пререгиструју у друге амбуланте.

Одлуку о стављању катанца донијели су менаџмент Дома здравља и Градска управа, јер ни послије више апела за регистрацију пацијената није повећан њихов број, који је много мањи од законског минимума.

Према посљедњим информацијама, у Ади је регистровано око 200 пацијената иако закон прописује да их мора бити најмање 2.000 да би амбуланта могла радити. Из Градске управе су навели да ће послије затварања амбуланте мјештани Аде моћи да добију здравствену заштиту у насељу Врбања.

Слично је и у Куљанима, гдје такође протеклих мјесеци није знатније повећан број регистрованих пацијената, којих има дупло мање него што је законски минимум, односно њих око 1.000. Из тог разлога донесена је одлука и о затварању ове амбуланте, а мјештани Куљана здравствену заштиту оствариваће у амбуланти у Залужанима.

У Дому здравља кажу да ће на амбулантама бити постављено обавјештење о пререгистрацији и промјени начина рада.

- Сви они којима је пружана здравствена заштита у Куљанима и Ади морају до 1. јануара да се пререгиструју на друге локације - казали су у Дому здравља. 

Предсједник Савјета МЗ Куљани Јовица Томић рекао је да нису успјели убиједити довољан број грађана да се региструју у амбуланти у овом насељу како би је спасли од затварања.

- То је мало апсурдно с обзиром на то да у Куљанима живи око 6.500 становника. Организовали смо јавне зборове и ишли од куће до куће, али нисмо успјели. Углавном су говорили да већ иду доктору у Залужане или у Лазарево - казао је Томић. 

Предсједник Савјета МЗ Ада Саша Мићић је казао да је Савјет континуирано причао са становницима с циљем да се пререгиструју у амбуланту у Ади.

- Нисмо остварили резултате који би спријечили затварање. Главни разлог јесте то што пацијенти имају повјерење у докторе код којих су регистровани и нису били спремни да ризикују са пререгистрацијом - рекао је Мићић.

Казао је да су мјештани као разлог наводили и то што у Ади нема лабораторије или што је само сестра стално у амбуланти.

  • Према ријечима неких становника, локација није била одговарајућа, нарочито у зимским условима. Амбуланта је дефинитивно требало да буде у тзв. Борачком насељу - казао је Мићић.

Друге амбуланте

Осим Аде и Куљана, анализирани су и услови за наставак рада амбуланти на другим локацијама које такође имају мали број пацијената, као што су оне у Мотикама, Чесми и на Паприковцу.

Те амбуланте ће наставити да раде, али ће на појединим локацијама доћи до промјене режима рада. Амбуланта у Чесми ће од 1. јануара радити понедјељком, сриједом и петком, а амбуланта у Мотикама уторком и четвртком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана