Источна бициклистичка магистрала везаће Зелени мост и Крчмарице

Весна Поповић
Источна бициклистичка магистрала везаће Зелени мост и Крчмарице

Бањалука - Вожња бицикла је све популарнија у граду на Врбасу, а љубитељи двоточкаша ће добити још двије нове бициклистичке стазе, у Залужанима и на Старчевици.

У Градској управи су рекли да ће у 2018. приликом постављања тротоара у Залужанима у улици Пут српских бранилаца бити изграђена и бициклистичка стаза дуга око 1,5 километара. Цијелом дужином парка, на потезу од маркета “Ас” до новог кружног тока на Ребровцу, требало би да никну савремена бициклистичка и пјешачка стаза. Стазе ће бити изграђене на зеленој површини коју рекреативци сада користе као импровизовану стазу за трчање.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић истиче да је у току завршна фаза пројектовања бициклистичких стаза на зеленој површини између Булевара Десанке Максимовић и улице Југ Богдана, као и пјешачке стазе.

- Пројектоване су бициклистичка и пјешачка стаза уз десну страну новоизграђеног дијела источног транзита, а изградњи ће бити приступљено у наредном периоду, у зависности од прилива новца. Будућа стаза је од изузетног значаја јер бисмо њоме добили тзв. источну бициклистичку магистралу. Бициклисти би имали стазу од новог Зеленог моста до Крчмарица на другој страни града - казао је Сандић.

У Градској управи су додали да је ове године планирана и санација дијела бициклистичке стазе, и то у Карађорђевој улици у оквиру инвестиционог одржавања градских саобраћајница.

- У оквиру редовног одржавања биће санирана оштећења и на другим постојећим бициклистичким стазама - рекли су у Градској управи те додали да је до сада изграђено 14 километара бициклистичких стаза.

Ни пјешачки прилази нису занемарени, па се приводе крају радови у близини новоизграђеног кружног тока у подножју Старчевице, на споју улице Мајке Југовића, Булевара Десанке Максимовић и новог дијела источног транзита. Током викенда обострани тротоари на укрштању Булевара Десанке Максимовић с улицом Мајке Југовића су асфалтирани, чиме је олакшано кретање пјешака из правца Старчевице ка мосту Венеција. У току су припреме за асфалтирање и дијела тротоара код маркета “Ас” и укрштања с улицом Стевана Булајића.

Координатор програма транспорта у Центру за животну средину Тихомир Дакић рекао је да је спајање најудаљенијих насеља с ужим градским језгром, те обезбјеђивање сигурног кретања бициклиста основни предуслов за коришћење бицикла као превозног средства.

Теретана

У парковској зони у подножју Старчевице ових дана је кренула и изградња теретане на отвореном, а радови ће бити завршени за мјесец. Ова локација изабрана је због великог броја рекреативаца који користе импровизовану трим-стазу. Идентична теретана се гради и у Лазареву, на зеленој површини у близини православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана