Игралиште Свако добро на Обилићеву трн у оку вандала

Весна Поповић
Игралиште Свако добро на Обилићеву трн у оку вандала

Бањалука - Осмијеси малишана које је обрадовало отварање инклузивног игралишта "Свако добро" у насељу Обилићево још нису спласнули, а вандали су већ уништили неколико справа предвиђених за безбрижну игру.

С обзиром на то да није ријеч о уобичајеном мјесту за игру, већ су справе прилагођене и дјеци са посебним потребама, овај инцидент, који је почињен након само пет дана од отварања игралишта, је за још већу осуду.

Металне безбједносне оградице, које би требало да чувају малишане да не падну док се љуљају или клацкају, протеклог викенда су пререзане на пола. Мјештани које смо јуче затекли на игралишту били су разочарани и љути.

- Кад погледате около видјећете да је ово једино мјесто гдје се дјеца могу безбједно играти, а онда неко дође, оштети опрему и ускрати им радост - казао је станар једне од околних зграда Дамир Брадало, који је довео сина на игралиште.

Казао је да су вандали највјероватније то починили под окриљем ноћи, јер је дању игралиште пуно дјеце.

Огорчење није крио ни Милорад Миљковић, чији се четворогодишњи унук играо на овом игралишту.

- Због таквих несавјесних појединаца који дођу и оштете справе на игралишту, не само овдје већ било гдје у граду, дјеца немају адекватно мјесто за игру - рекао је Миљковић.

Сматра да нико при здравој памети не може то да уради.

- Питам се коју корист може имати од тога што је узео дио оградице и како му тај дио може послужити. Изгледа да је то неко урадио само да би растужио дјецу - додао је Миљковић.

На оштећене дијелове оградица јуче је постављена гумена заштита да се дјеца не би повриједила. У Градској управи су рекли да овај вандализам није усамљен случај.

- На више игралишта смо претходних мјесеци морали поправљати оштећене справе - казали су у Градској управи.

Као примјер навели су игралиште у улици Марка Краљевића, које је санирано почетком јула.

- Након само мјесец вандали су оштетили сједиште на вртешци и комплетну љуљашку - рекли су у Градској управи.

Поклон

Игралиште у Обилићеву је саграђено захваљујући донацији од 50.000 КМ компаније "Хемофарм", у оквиру велике акције града и друштвено одговорних компанија.

Добило је назив "Свако добро" и пуштено је у функцију 19. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана