Игор Радојичић: Пред нама су капитални пројекти!

ELTA TV
Игор Радојичић: Пред нама су капитални пројекти!

Бањалука - Буџетски оквир од 129 милиона биће довољан за реализацију неколико крупних капиталних пројеката који ће бити реализовани у наредној години.

  Мимо буџета,  интензивно се ради на обезбјеђивању додатних средстава за реализацију неколико крупних  комуналних пројеката попут изградње новог моста на локацији садашњег Зеленог моста, наставак изградње спортске дворане на локацији бившег шопинг центра, те изградња водоводног система Црно врело

“Тренутно се ради примарна фаза. Након тога требамо ући у подсистем Звијезда, који укључује неколико сеоских подручја која би са овог подсистема требала бити снабдјевена водом, од Первана и Голеша, према Борковићима и Бистрици. Преговарамо и о већем кредитном аранжману за рјешавање проблема водоснабдјевања на платоу Мањаче, рјешавање хроничног проблема којег су ове године имали мјештани у Рекавицама и Доњим Колима, затим Чесме три и четири па до појединих поткозарских села”,  рекао је бањалучки градоначелник Игор Радојичић гостујући у Бањалучкој хроници Елта телевизије.

“Пред нама је у наредном период завршетак кружног тока на Ребровцу. Планирамо изградити још три. Већ у понедјељак почињу радови на источном транзиту. У идућу годину пренијеће се радови на изградњи пута за Пријечане, почећемо радити бар још један путни правац, Мотике Куљани или Шаровац видјећемо, а форсирамо и градњу кружног тока на Лаушу, заједно са Путевима Српске. Ако томе придодамо изградњу пута од Бронзаног Мајдана према Федерацији БиХ, затим да ћемо радити мост у Драгочају, да коначно имамо извођача радова за мост у Пријечанима, и жељу да почнемо градити нови мост на локацији Зеленог моста јасно вам је да само у области саобраћајне инфраструктуре имамо велике амбиције за наредну годину.” казао је градоначелник Бањалуке.

Радојичић је као највећи успјех у протеклих годину дана колико је на челу ове градске администрације апострофирао реструктурисање седамдесет милиона марака градског дуга, почетак рефинансирања обавеза старе Топлане, као и затварање финансијске конструкције за градњу Еко Топлане.

Говорећи о актуелним дешавањима у јавним предузећима којима је оснивач Град, Радојичић је истакао да од Зорана Поповића, новог вршиоца дужности градског Водовода,  очекује да се активно ухвати у коштац са реализацијом пројекта интеграције водовода на сеоском подручју у систем градског водовода.  Од новог Надзорног одбора Депот-а очекује да се позабави валидношћу изборног процеса током којег је актуелни директор, Ново Грујић, поново изабран на ту функцију те да се руководство Центра за социјални рад посвети изради новог статута који ће бити усклађен са Законом и којим ће бити омогућен нови конкурс за избор директора ове установе.

Он је потврдио да је Вера Сладојевић тужила Град тражећи да се поништи Одлука о њеном разрјешењу са мјеста директора ове установе.

Говорећи о проблему организовања наставе у једином школском објекту у насељу Старчевица, бањалучки градоначелник је истакао да ће Град израдити пројекат доградње Основне школе “Бранко Радичевић”, у складу са важећим регулационим планом.

“Уз саму школу може да се догради још један тракт, још једно крило, које ће имати пет учионица у приземљу и пет учионица на спрату плус фискултурна дворана. Са Владом Републике Српске смо у разговорима око тога да у План капиталних инвестиција Владе уђе градња школе.”

Радојичић је најавио да ће се уласком у 2018. годину, Бањалука, међу првима у БиХ, придружити великим регионалним центрима из окружења који су увели једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола. Ова реформа само је дио амбициозних планова градских власти чији је крајњи циљ да се до краја идуће године уђе у систем електронских дозвола, а коју су већ увели неки регионални центри, попут Београда.

У свјетлу значајних градских пројеката за идућу годину, Радојичић је навео да је жеља ове градске администрације да до краја идуће године добије акциони план пројекта Зелени град, укључење у пројекат Паметни градови, који подразумијева модернизацију јавне расвјете, као и апликацију за Европску пријестоницу културе.

“У складу с тим спремамо нову стратегију развоја културе у граду која би требала у јануару или фебруару да буде завршена, а она ће представљати путању развоја културе у граду Бањалуци у наредних десет година. Кандидатура за Европску пријестоницу културе је само тачка на тој путањи, а основни смисао је подизање нивоа културе у граду и квантитативно и квалитативно на још један виши ниво”, закључио је током гостовања у Бањалучкој хроници  Елта телевизије, говорећи о кандидатури Бањалуке за Европску пријестоницу културе 2024, градоначелник Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана