Grijanje na drva najjeftinije

Jasmina Perišić
Grijanje na drva najjeftinije

Banjaluka - Dolaskom jeseni i hladnijih dana mnogi Banjalučani bacili su se na preračunavanje troškova za grijanje, a kada se na papir stave cijene iz gradske "Toplane", kilovata struje i drva, rezultat je jasan - najpovoljnije će proći oni koji se ove zime budu grijali na drva.

U Udruženju za zaštitu potrošača RS kažu da će i ove zime najskuplje biti grijanje na mazut, odnosno zagrijavanje prostorija iz gradskog vrelovoda. U poređenju sa cijenama iz gradske "Toplane", grijanje na drva je 65 odsto jeftinije, dok je grijanje na struju 11 odsto skuplje od drva.

- Domaćinstva koja se griju TA pećima imaće niže troškove od grijanja na mazut, uz uslov da koriste jeftiniju struju. Prema sadašnjoj cijeni struje, ovaj vid zagrijavanja je povoljniji od grijanja na gradsku "Toplanu" - rekao je predsjednik ovog udruženja Dragutin Bošković.

Portparol "Toplane" Žaklina Mijatović kazala je da cijena grijanja za stambene potrošače iznosi 1,65 KM po metru kvadratnom, 133 KM po megavat-času za stambene potrošače koji imaju kalorimetar i 199 KM po megavat-času za poslovne potrošače.

Za grijanje stana od 60 metara kvadratnih, prema postojećim cijenama "Toplane", godišnje je potrebno izdvojiti oko 1.200 KM. Nešto jeftinije proći će građani koji se griju na struju.

Da će i ove sezone veliki broj Banjalučana ostati vjeran drvima i uglju potvrđuju prodavci u Pilanskoj ulici, koji ističu da potražnja za ovim sirovinama ne jenjava.

- Metar kvadratni bukovih drva košta 60 maraka, a izrezanih i iscijepanih za pet do deset maraka više - rekao je prodavac drva i uglja Dejan Malešević ističući da je cijena ista kao i lani.

Prosječno domaćinstvo koje se odluči za grijanje na drva za deset metara bukve treba da izdvoji od 600 do 700 KM.

Odjave

U "Toplani" kažu da se iz njihovog vrelovoda zagrijava 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora, ali da je od maja do sredine septembra ove godine sa mreže odjavljeno 900 potrošača, što je više u odnosnu na isti period prošle godine, kada se odjavilo 600 potrošača.

- Glavni razlog odjavljivanja je teška materijalna situacija potrošača. Međutim, raste broj prijava za gradsko grijanje - rekla je Mijatovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana