Гријање на дрва најјефтиније

Јасмина Перишић
Гријање на дрва најјефтиније

Бањалука - Доласком јесени и хладнијих дана многи Бањалучани бацили су се на прерачунавање трошкова за гријање, а када се на папир ставе цијене из градске "Топлане", киловата струје и дрва, резултат је јасан - најповољније ће проћи они који се ове зиме буду гријали на дрва.

У Удружењу за заштиту потрошача РС кажу да ће и ове зиме најскупље бити гријање на мазут, односно загријавање просторија из градског вреловода. У поређењу са цијенама из градске "Топлане", гријање на дрва је 65 одсто јефтиније, док је гријање на струју 11 одсто скупље од дрва.

- Домаћинства која се грију ТА пећима имаће ниже трошкове од гријања на мазут, уз услов да користе јефтинију струју. Према садашњој цијени струје, овај вид загријавања је повољнији од гријања на градску "Топлану" - рекао је предсједник овог удружења Драгутин Бошковић.

Портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић казала је да цијена гријања за стамбене потрошаче износи 1,65 КМ по метру квадратном, 133 КМ по мегават-часу за стамбене потрошаче који имају калориметар и 199 КМ по мегават-часу за пословне потрошаче.

За гријање стана од 60 метара квадратних, према постојећим цијенама "Топлане", годишње је потребно издвојити око 1.200 КМ. Нешто јефтиније проћи ће грађани који се грију на струју.

Да ће и ове сезоне велики број Бањалучана остати вјеран дрвима и угљу потврђују продавци у Пиланској улици, који истичу да потражња за овим сировинама не јењава.

- Метар квадратни букових дрва кошта 60 марака, а изрезаних и исцијепаних за пет до десет марака више - рекао је продавац дрва и угља Дејан Малешевић истичући да је цијена иста као и лани.

Просјечно домаћинство које се одлучи за гријање на дрва за десет метара букве треба да издвоји од 600 до 700 КМ.

Одјаве

У "Топлани" кажу да се из њиховог вреловода загријава 22.000 станова и 1.500 пословних простора, али да је од маја до средине септембра ове године са мреже одјављено 900 потрошача, што је више у односну на исти период прошле године, када се одјавило 600 потрошача.

- Главни разлог одјављивања је тешка материјална ситуација потрошача. Међутим, расте број пријава за градско гријање - рекла је Мијатовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана