Градски аутобуси млађи од републичких

Игор Пилиповић
Градски аутобуси млађи од републичких

Бањалука - Просјечна старост возила у јавном градском превозу је између осам и 12 година, што је далеко боље од просјечне старости возила јавног превоза у Републици Српској која износи око 20 година.

У "Аутопревозу" кажу да су претходних година успјели да подмладе возни парк.

- Просјечна старост нашег возног парка је око осам година, јер смо прилично подмладили возни парк куповином нових возила у претходном периоду. Користимо 42 или 43 возила у градском и приградском саобраћају. У прошлој години смо купили једно возило марке "мерцедес", док смо у 2014. набавили пет возила - рекао је извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић.

Додаје да, што се тиче набавке за ову годину, све зависи од понуде и услова кредитирања.

- У питању су велика улагања и тешко је обезбиједити новац за куповину новог аутобуса. Једноставно, присиљени смо да због услова пословања и скупоће тих возила дижемо кредите, лизинге и све зависи од могућности - каже Мијић.

Он је додао да је највећи проблем висока цијена аутобуса.

- Та возила су јако скупа. Цијена градског аутобуса се креће од 250.000 до 350.000 евра, а међуградски коштају и више од милион КМ - казао је Мијић.

Из предузећа "Павловић турс" кажу да су већ обновили возни парк.

- Просјечна старост возног парка је негдје око 12 година. Ове године смо већ обновили возни парк са шест нових возила, а у плану је да их набавимо још. У градском и приградском саобраћају користимо 25 возила. Сваке године набављамо нова возила, јер то је неопходно за обављање посла како треба - рекао је власник предузећа "Павловић турс" Раденко Павловић.

У "Бочац турсу" су рекли да они користе 20 возила у градском и приградском превозу.

- Сваке године обнављамо возни парк и до сада смо доста возила купили. Ове године такође планирамо куповину нових, али све зависи од тога колико возила нађемо - рекла је директор предузећа "Бочац турс" Слободанка Марчета.

Путници

Јована Р., која свакодневно користи градски превоз, каже да је посљедњих година доста боља ситуација када је ријеч о аутобусима и да су много удобнији за вожњу.

- Аутобуси су дјелимично добри. Има свега, од кршева до доста добрих возила. Сигурно да може бити боље, али за разлику од претходног периода, стање се поправило - рекао је путник Милован Андрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана