Градска каса тешка 129 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса тешка 129 милиона КМ

Бањалука - Град ће у идућој години у буџету, према првим процјенама локалних власти, располагати са 129 милиона марака, а највише новца биће уложено у инфраструктуру.

Та сума је планирана у нацрту буџета града за 2018. годину, документа који би требало да се нађе на дневном реду Скупштине града 23. новембра.

- Највише новца, као и сваке године, иде на одјељења за саобраћај и путеве, те за комуналне послове. Најкрупнији пројекти ће највећим дијелом морати бити финансирани ван буџетских средстава. У овом моменту процјена је да ће за нови Зелени мост бити потребна три милиона КМ, за наставак изградње "Црног врела" два милиона КМ, док за изградњу већих дионица саобраћајница минимално треба по 1,5 милиона КМ - казао је градоначелник Игор Радојичић након сједнице скупштинског колегијума, на којем је заказано то засједање и одређен сет питања која ће одборници разматрати.

Напоменуо је да ће коначан приједлог буџета за 2018. годину бити припремљен у децембру, те да ће доћи до помјерања износа који је планиран у нацрту.

- Новац који је тренутно планиран за 2018. годину је тешко упоређивати са овогодишњим буџетом. У 2017. години смо имали реструктурирање дуга од 70 милиона КМ, што је уврштено првим ребалансом. На истом засједању разматраћемо нацрт још једног ребаланса буџета, јер морамо у њега уврстити и аранжман са Европском банком за обнову у развој, којим ћемо заокружити инвестицију у "Еко-топлану" - напоменуо је Радојичић и додао да би у децембру требало да буде готов и коначни ребаланс буџета за 2017. годину.

У Скупштини града на помолу је формирање новог клуба који би чинили одборници СДС-а, ПДП-а и НДП-а. То су јуче најавили представници градских организација ових партија који у градском парламенту имају четири одборника.

Предсједник ГО СДС-а Младен Кајкут је рекао да је договорен заједнички рад ових партија на градском нивоу у наредних годину и додао да ће заједно наступати и на наредним изборима на нивоу РС и БиХ.

- Градска власт је суочена са вишеструким проблемима, попут лошег гријања, комуналних и проблема у снабдијевању водом - рекао је Кајкут и упитао да ли је уређење игралишта на рачун друштвено-одговорних компанија највеће достигнуће градске власти.

Одборник ПДП-а Драшко Станивуковић је рекао да се измишљају нове функције, попут другог потпредсједника градског парламента, те да се за њега издваја 200.000 КМ.

Одборник НДП-а Саша Лазић указао је на то да МЗ Старчевица и Ада, у којима живи око 40.000 становника, имају једну основну школу. Најавио је прикупљање потписа и обраћање Влади Српске у вези са овим питањем.

Радојичић је рекао да је посао опозиције да критикује оне који су на власти.

- Опозиција за то и постоји, да нема њих било би досадно. Њихов посао је да критикују, а наш да радимо. Задовољан сам оним што смо покренули и урадили у цијелом граду. Радимо од јутра до мрака континуирано. Иако је новембар у овом моменту гради се пут у Пријечанима, кружни ток на Ребровцу, паркић, нова топлана, у току су радови на "Црном врелу", а почиње и спајање источног транзита - казао је Радојичић.

Дневни ред

На идућем засједању требало би да се нађе приједлог одлуке којом би се дало овлашћење градоначелнику за отпис ненаплативих потраживања, затим приједлог за оснивање фондације "Европска престоница културе - Бањалука 2024".

Биће разматрана и информација о степену развоја туризма у граду, одлука о поништавању конкурса за избор директора Центра за социјали рад те сет питања из области просторног уређења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана