Град Бањалука отворен за нове инвестиције

Маријана Миљић
Град Бањалука отворен за нове инвестиције

Бањалука - Град Бањалука жели да постане лидер на тржишту БиХ у привлачењу страних инвестиција, због чега је спреман на сарадњу са свима који ће допринијети смањењу незапослености и побољшању привредног амбијента.

Поруке о отворености Бањалуке за сарадњу са иностраним предузећима послате су и са јучерашњег Бизнис форума - "Инвест ин Бањалука", који је у организацији Градске развојне агенције Бањалука (ЦИДЕА) одржан у хотелу "Босна".

На форуму је учествовало око 15 иностраних привредника, између осталог из Белгије, Италије, Аустрије, али и представници САД.

Учешће на овом скупу узели су и привредници из РС и Бањалуке и то из металског сектора, те коже и текстила, али и прерађивачке и прехрамбене индустрије.

- Организовањем овог скупа желимо да повежемо наше привреднике са предузећима из иностранства. На овај начин могуће је доћи до успостављања контаката и конкретније пословне сарадње. Најважније је да је град Бањалука отворен и спреман да прихвати нове инвеститоре. Ми смо ту да им понудимо оно што имамо, а то су нове пословне зоне, али и нове подстицаје - рекао је директор Градске развојне агенције Бањалука Марио Милановић.

Он је нагласио да је много урађено на побољшању амбијента за инвеститоре, када је ријеч о рушењу административних баријера.

Нагласио је да град и даље треба да ради на смањењу пословних баријера и ономе што може конкретно понудити.

- Очекујемо још јачу сарадњу и са представништвима Српске у иностранству. Једно је јасно, а то је да имамо шта да понудимо инвеститорима - закључио је Милановић.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић је навео да град настоји да постане лидер на тржишту БиХ.

- Град жели у области привреде, којој посвећује много пажње, да искорачи и буде лидер по питању свих локалних заједница у Српској, али и БиХ. Српска у томе има компаративне предности када је у питању географски положај и ресурси којима располаже. Град привлачи инвеститоре и указује им на то шта може да понуди, али истиче и погодности које пружа у односу на на друге локалне заједнице да би дошло до новог посла - казао је Амиџић и поручио да је сарадња двосмјерна улица и да град цијени свако ново радно мјесто које отворе инвеститори.

Аустрија

На бизнис форуму учешће је узело и Представништво РС у Аустрији.

- Настојимо да доведемо фирме из РС у Аустрију посредством многих пројеката које реализујемо. То се прије свега односи на предузећа из металског сектора, те дрвно-прерађивачке индустрије. Овим путем позивамо све наше фирме да нам се јаве и да учествују у делегацијама које ће посјетити Аустрију ове и идуће године - казао је шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана