Годишњи концерт ансамбла Маслеша: Холанђанка помела глуво гламочко

Милош Васиљевић
Годишњи концерт ансамбла Маслеша: Холанђанка помела глуво гламочко

Бањалука - Холанђанка Ејфи Дерксен одјевена у народну ношњу, раме уз раме са домаћим фолклористима, игром и пјесмом је показала чари српске традиције, а њен наступ на годишњем концерту Ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" никога није оставио равнодушним.

Са осмијехом истиче да јој ово није први пут да борави у Бањалуци, те да се том граду радо враћа, јер јој се много допада овдашња култура, традиција и домаћини. Шетајући у опанцима, док су на њој звецкали дукати, двадесетседмогодишња Холанђанка је приводила крају припреме пред излазак на бину у Народном позоришту РС.

Ова медицинска сестра је први пут у Бањалуци била у априлу и већ тада је пожељела да открије тајне фолклора који је, како каже, више од игре.

- Оно што ме привукло да научим коло и сазнам што више о вашој традицији је прије свега балканска, односно српска музика, која је на мене, али и на моје сународнике, оставила посебан утисак - казала је Дерксен.

Када је први пут чула српски језик, била је одушевљена и одмах пожељела да га савлада. Жеља да што боље говори српски, али и да игра као други фолклористи, те уложени труд, уродили су плодом, па је постала члан "Маслеше".

- Част ми је што сам равноправан члан на овој позорници на завршном годишњем концерту - рекла је Ејфи Дерксен.

У Бањалуци борави од почетка октобра и с поносом истиче да не пропушта пробе фолклориста, захваљујући чему је за три мјесеца научила много. Каже да ће из Српске у своју домовину однијети прегршт лијепих успомена и искустава.

- Најтеже ми је пало учење гламочког кола, али ипак и то сам савладала. Радујем се сваком доласку у Републику Српску и Бањалуку, јер људи овдје пуно воде рачуна о традицији, својим обичајима, о игри и пјесми - рекла је Дерксен и додала да ће сарадњу са "Маслешом" наставити и догодине.

За своју почасну чланицу у ансамблу "Маслеша" имају само ријечи хвале и поносни су што је она дала печат концерту.

- Традиционални годишњи концерт најчешће организујемо у децембру и то је круна цјелокупне сезоне. На завршном концерту учествује извођачки ансамбл. Током године имамо четири цјеловечерња програма, ветерански, генерацијски, дјечији и овај извођачки концерт - истиче директор ансамбла "Веселин Маслеша" Немања Кнежевић и додаје да је ово добар увод пред јубилеј догодине када обиљежавају седам деценија успјешног рада.

Семинар

Ејфи Дерксен је одушевљена семинаром који организује ансамбл "Веселин Маслеша".

- Семинар има за циљ промоцију наше културе и традиције. Игре из три области БиХ похађало је 18 Холанђанки и Холанђана, од 22. до 29. априла, а спаја их љубав према плесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана