Dvorana i asfalt na prvom mjestu

Aleksandar Popović
Dvorana i asfalt na prvom mjestu

Banjaluka - Izgradnja sportskog kompleksa, asfaltiranje brojnih saobraćajnica, kao i rješavanje infrastrukturnih pitanja prioriteti su mjesne zajednice Lauš za ovu godinu.

To je, između ostalog, naglašeno na javnoj raspravi u pomenutom naselju tokom rasprave o Nacrtu buyeta grada za 2013. godinu, održanoj u četvrtak u Osnovnoj školi "Sveti Sava", na kojoj su učestvovali članovi Savjeta i stanovnici mjesne zajednice Lauš.

Predsjednik Savjeta MZ Lauš jedan Nebojša Matić ističe da će se i sa umanjenim buyetom Savjet zalagati da riješi pitanja koja su prioritetna.

- Buyet je takav kakav je i to moramo da prihvatimo. Izdavanja su umanjena za oko 30 odsto i treba naći načina kako bi se riješila najvažnija pitanja - rekao je Matić.

Istakao je da će se u idućem periodu zalagati za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa koji je predviđen na parcelama koje koristi ZZ "Agropromet".

- Tu su regulacionom planom predviđena sportska dvorana, teniska igrališta, fudbalsko igralište za mali fudbal, sale za rukomet i odbojku, rekonstrukcija stadiona...  - kazao je Matić.

Prema njegovim riječima, mnogo novca je neophodno uložiti i u infrastrukturu.

- Planirano je povezivanje Savske i ulice Jovana Raškovića kako bi se rasteretila Karađorđeva ulica, a za to imamo projekat. U planu je i obnova ulice Miloša Matića u dužini od 500 metara. To je jedna od najgušće naseljenih ulica na Laušu i zbog toga i nastaju saobraćajne gužve - naglasio je Matić i dodao da je pored toga potrebno riješiti pitanje kanalizacione mreže i oborinskih voda u nekim dijelovima.

Matić ističe da je potrebno više novca izdvojiti za društvene aktivnosti, a ta stavka je ove godine umanjena.

- Potreban nam je administrativni centar malo šireg sadržaja, za potrebe KUD Lauš i mjesto gdje će se stanovnici moći družiti. Socijalna izdavanja su ovim buyetom uvećana za 30 odsto što me raduje, jer je u ovom naselju sve više stanovnika koji se obraćaju za socijalnu pomoć. Vremena su teška i treba im pomoći - naglasio je Matić.

Stanovnici mjesne zajednice Lauš ističu da je potrebno naći način da se rastereti saobraćaj u Karađorđevoj ulici.

- Oko 16 časova poslijepodne kada se ljudi vraćaju sa posla ta ulica je prebukirana automobilima. U kružnom toku na zapadnom tranzitu saobraćaj zbog toga gotovo bude obustavljen, jer se zbog velikih gužvi stvaraju velike kolone prema Laušu pa se teško isključiti sa kružnog toka - rekao je stanovnik Lauša Ostoja Ilić.

Nacrtom buyeta, u gradskoj kasi za sljedeću godinu planirana su 142 miliona maraka.

Javne rasprave

Javne rasprave o Nacrtu buyeta grada Banjaluka za 2013. godinu kroz razne vidove obaviće se do 15. decembra.

- U petak je rasprava održana u kino-sali u Obilićevu, a u  subotu će rasprave biti održane u Lazarevu u Osnovnoj školi "Borislav Stanković" i Zalužanima u objektu mjesne zajednice. Rasprave za nedjelju su zakazane  u Društvenom domu u Kolima i prostorijama Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu - rekli su u gradskoj upravi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana