Дворана и асфалт на првом мјесту

Александар Поповић
Дворана и асфалт на првом мјесту

Бањалука - Изградња спортског комплекса, асфалтирање бројних саобраћајница, као и рјешавање инфраструктурних питања приоритети су мјесне заједнице Лауш за ову годину.

То је, између осталог, наглашено на јавној расправи у поменутом насељу током расправе о Нацрту буyета града за 2013. годину, одржаној у четвртак у Основној школи "Свети Сава", на којој су учествовали чланови Савјета и становници мјесне заједнице Лауш.

Предсједник Савјета МЗ Лауш један Небојша Матић истиче да ће се и са умањеним буyетом Савјет залагати да ријеши питања која су приоритетна.

- Буyет је такав какав је и то морамо да прихватимо. Издавања су умањена за око 30 одсто и треба наћи начина како би се ријешила најважнија питања - рекао је Матић.

Истакао је да ће се у идућем периоду залагати за изградњу спортско-рекреативног комплекса који је предвиђен на парцелама које користи ЗЗ "Aгропромет".

- Ту су регулационом планом предвиђена спортска дворана, тениска игралишта, фудбалско игралиште за мали фудбал, сале за рукомет и одбојку, реконструкција стадиона...  - казао је Матић.

Према његовим ријечима, много новца је неопходно уложити и у инфраструктуру.

- Планирано је повезивање Савске и улице Јована Рашковића како би се растеретила Карађорђева улица, а за то имамо пројекат. У плану је и обнова улице Милоша Матића у дужини од 500 метара. То је једна од најгушће насељених улица на Лаушу и због тога и настају саобраћајне гужве - нагласио је Матић и додао да је поред тога потребно ријешити питање канализационе мреже и оборинских вода у неким дијеловима.

Матић истиче да је потребно више новца издвојити за друштвене активности, а та ставка је ове године умањена.

- Потребан нам је административни центар мало ширег садржаја, за потребе КУД Лауш и мјесто гдје ће се становници моћи дружити. Социјална издавања су овим буyетом увећана за 30 одсто што ме радује, јер је у овом насељу све више становника који се обраћају за социјалну помоћ. Времена су тешка и треба им помоћи - нагласио је Матић.

Становници мјесне заједнице Лауш истичу да је потребно наћи начин да се растерети саобраћај у Карађорђевој улици.

- Око 16 часова послијеподне када се људи враћају са посла та улица је пребукирана аутомобилима. У кружном току на западном транзиту саобраћај због тога готово буде обустављен, јер се због великих гужви стварају велике колоне према Лаушу па се тешко искључити са кружног тока - рекао је становник Лауша Остоја Илић.

Нацртом буyета, у градској каси за сљедећу годину планирана су 142 милиона марака.

Јавне расправе

Јавне расправе о Нацрту буyета града Бањалука за 2013. годину кроз разне видове обавиће се до 15. децембра.

- У петак је расправа одржана у кино-сали у Обилићеву, а у  суботу ће расправе бити одржане у Лазареву у Основној школи "Борислав Станковић" и Залужанима у објекту мјесне заједнице. Расправе за недјељу су заказане  у Друштвеном дому у Колима и просторијама Основне школе "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу - рекли су у градској управи.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана