Домаћа трпеза пуна егзотике

Јасмина Перишић
Домаћа трпеза пуна егзотике

Бањалука - Поред традиционалних намирница за јела домаће кухиње, егзотичне воћке авокадо, манго, кокос, помело, јапанска јабука... све чешће се могу наћи у јелима или на трпезама како у ресторанима, тако и у домаћинствима наших суграђана.

Упркос високим цијенама, нађе се која марка и за посластице из тропских и других крајева свијета којих нема у овом поднебљу.

Према ријечима трговаца, потражња јужног и егзотичног воћа из године у годину је већа, па се труде да га увијек имају у својој понуди.

У супермаркетима се може купити папаја по цијени 12,50 КМ за килограм, манго је 3,95 КМ, а цитрусни див помело три КМ. Нешто скупљи су авокадо и кокос који коштају 4,55 КМ, а за 5,55 КМ може се купити бразилска жута диња. Интересантно је да су нектарине по висини цијене у рангу скупљег егзотичног воћа, јер је и њихова цијена 5,55 КМ по килограму, а и килограм ананаса кошта 2,95 КМ.

У "Конзум фемили центру" истичу да су јако задовољни продајом егзотичног воћа.

 - Морамо признати да се ово воће најбоље продаје током зиме, али не мањка купаца током читаве године. Купци су углавном добри познаваоци јела и тих врста намирница. Највише су тражени јапанска јабука и авокадо, а најмање нам се продаје маракуја и гуава - рекла је портпарол овог центра Звездана Стојаковић.

Један од продаваца у "Мом маркету" каже да Бањалучани често купују егзотично воће, али да га најчешће пазаре на комад.

- У сваком случају, продамо солидну количину како егзотичног, тако и осталог воћа. То је незаобилазна намирница сваке домаћице која иоле пази на здраву исхрану својих укућана - рекао је продавац који није желио да му објавимо име.

На градској тржници могу се наћи авокадо и манго, али по високој цијени на свим тезгама, а предњачи грожђе које кошта од четири до шест марака по килограму.

Бањалучанка Милена Ковачевић, коју смо затекли како купује авокадо и поврће, каже да се ова воћка често налази на менију у њеној кухињи.

- Авокадо често стављам у салату са парадајзом, љубичастим луком, краставцем и першуном. За зачин увијек бирам маслиново уље и киселину од свјежег лимуна. Сви у кући то волимо - казала је Ковачевићева.

Љубитељи сласног залогаја поред поменутих воћака могу за 5,95 КМ по килограму да пазаре и азијску крушку имена наши, док килограм италијанске крушке абата кошта 5,55 КМ. Шљиве из Падове, мало крупније и другачије од домаћих, могу се купити за 7,55 КМ.

Пистаћи најскупљи

По високим цијенама највише предњачи коштуњичаво и суво воће, које Бањалучани купују углавном на граме. Најскупљи су пистаћи који коштају 45 КМ по килограму. Прате их бадеми чија цијена је 37 КМ, а затим индијски орах, љешник и суве јагоде који се могу купити за 35 КМ. Килограм сушеног ананаса је 17,55 КМ, а сушених банана 9,95 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана