Четири медаље за четири јела бањалучких кувара Предрага Тошића и Бојана Драгића у Истанбулу

Јасна Драгојевић
Четири медаље за четири јела бањалучких кувара Предрага Тошића и Бојана Драгића у Истанбулу

Бањалучки кувари Предраг Тошић и Бојан Драгић бриљирали на 15. интернационалном такмичењу кувара у Истанбулу, гдје су у конкуренцији 2.000 кулинарских мајстора из 40 земаља са свих континената освојили четири медаље - два злата и двије бронзе.

За свако јело које су припремили добили су по једно одличје.

- Задовољни смо оствареним резултатима јер је конкуренција била изузетно јака. Уосталом, таква су сва надметања која организује Свјетска асоцијација кувара (WACS). Било је напорно и тешко, али су медаље потиснуле умор у други план. Прије свега, за нас је ово лијепо искуство јер смо и научили и видјели доста тога - рекао је Тошић, који ради и као професор у Угоститељско-трговинско-туристичкој школи.

Истакао је да су настојали да достојно репрезентују Бањалуку, Републику Српску, БиХ, гастрономију овог поднебља, али и своју школу и колеге.

Такмичење је било у 15 категорија и Тошић се надметао у три, а Драгић у једној.

- У припреми јела од рибе, ресторанског десерта и свјеже тјестенине освојио сам двије златне и бронзану медаљу, док је  Драгићу припала бронза у припреми јела од рибе - нагласио је Тошић.

Ово је иначе друго њихово учешће у Истанбулу, а успјешни су били и први пут, 2014. године, када су се он и његова двојица колега кувара из града на Босфору вратили са 12 медаља.

Ни Драгић није крио задовољство оствареним резултатима, с обзиром на то да су Тошић и он били једини из Републике Српске и ФБиХ на фестивалу у Истанбулу.

- Била је то одлична прилика да видимо гдје нам је мјесто у односу на свијет. На таквим манифестацијама имаш могућност да доста тога научиш и видиш нове технике припремања гастрономских специјалитета, размијениш искуства са колегама. Изазов је за нас још већи јер немамо ни велике спонзоре ни могућност улагања као други - рекао је Драгић, додајући да су задовољни јер са мањим буџетима успијевају постићи добре резултате.

Бањалучки кувари добили су позив да у марту учествују на Интернационалном такмичењу у Солуну, а имају понуду и за учешће на свјетским такмичењима на Тајланду и Индонезији у јуну.

- Учешће на овим смотрама зависи од тога да ли ћемо имати могућности да отпутујемо, односно да ли ћемо наћи спонзоре.

Да није било наших пријатеља из предузећа "Рема трејд", "Садагоси", компаније "Котани" и "Тржнице", не бисмо могли наступити у Истанбулу - казао је на крају Тошић.

Карвинг

Осим кувањем, Предраг Тошић и Бојан Драгић баве се и карвингом, односно резбарењем воћа и поврћа. Њихове декорације од лубеница, диња, цитруса и другог воћа дио су многих прослава за које их припремају.

Као и у кувању, таленат су показали и у овој вјештини, у којој су такође освајали награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана