Britanski ambasador sa suprugom posjetio gradska udruženja: Podrška radu sa djecom sa poteškoćama

Miloš Vasiljević
Britanski ambasador sa suprugom posjetio gradska udruženja: Podrška radu sa djecom sa poteškoćama

Banjaluka - Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, sa suprugom Karolinom Ferguson, posjetio je dva gradska udruženja koja pružaju podršku djeci sa Daunovim sindromom i poteškoćama u razvoju, a koja su finansijski podržana sredstvima prikupljenim na Diplomatskom zimskom bazaru.

Na prošlogodišnjem Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu prikupljeno je oko 200.000 KM, kojima je podržan rad 20 udruženja, među kojima su Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama "Dajte nam šansu - Zvjezdice" i Udruženje "Daun si i mi" .

Član Organizacionog odbora ovog bazara Karolina Ferguson istakla je važnost organizovanja ove jednodnevne manifestacije, koju posjeti oko 15.000 ljudi i na kojoj se prikupe sredstva za pomoć djeci sa posebnim potrebama.

- Zaista treba izraziti veliku zahvalnost i poštovanje predstavnicima udruženja na izuzetnoj hrabrosti i predanosti u radu sa djecom sa posebnim potrebama. Vrlo je važna realizacija određenih programa rada sa djecom, poput logopeda, gdje se primijeti napredak u njihovom razvoju, prije svega govoru - kazala je Fergusonova.

Predstavnik Udruženja "Daun si i mi" Ana Nikolić i logoped Amela Mujanić rekle su da se već tri godine, zahvaljujući donacijama, realizuje projekat "Logopedski tretmani za djecu sa Daunovim sindromom", kojim je obuhvaćeno 20 djece uzrasta od 18 mjeseci do 16 godina.

Ova djeca, u zavisnosti od potrebe, imaju tretman jednom do dva puta sedmično, a prema njihovim riječima, evidentan je značajan napredak na svim kategorijama.

Predstavnik Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" Željka Perišić zahvalila je organizatorima Diplomatskog zimskog bazara što su dio novca donirali i ovom centru.

- Porodice koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju mogu doći i koristiti naše usluge i tretmane sa logopedom, psihologom, defektologom, medicinskom sestrom i socijalnim radnikom - navela je Perišićeva i dodala da intenzivno rade i na uključivanju ove djece i mladih u društvena i kulturna dešavanja.

U društvu britanskog para bio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Manifestacija

Britanski ambasador Edvard Ferguson rekao je da je Diplomatski zimski bazar izuzetna manifestacija.

- Taj skup ima jedinstven cilj, a to je prikupiti sredstva za pomoć udruženjima koja pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju da ostvare svoj puni program rada - kazao je Ferguson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana